torek, 10. avgust 2010

"Vtirjanje" kadrov na železnicah z upokojevanjemSlovenske železnice bodo do konca leta število zaposlenih zmanjšale za 800, drugo leto pa vsaj za dodatnih 400.

Nižanje števila zaposlenih naj bi dosegli predvsem s tako imenovanim mehkim upokojevanjem in prerazporeditvijo delavcev v hčerinska podjetja, za Radio Slovenija poroča Uroš Kokošar. Približno 600 zaposlenih naj bi poslali na čakanje za nedoločen čas. Soglasje je dala že polovica.

Ob koncu letošnjega leta naj bi državna družba zaposlovala okoli 6.900 ljudi. Na roke jim gresta starostna struktura zaposlenih in napovedana pokojninska reforma, ki bo pogoje upokojevanja skoraj zagotovo zaostrila, posledično pa naj bi mehko upokojevanje potekalo bolj tekoče. Pred leti jim to ni uspebvalo, dodajajo na SŽ-ju.

Sicer pa so s kadrovsko reorganizacijo do zdaj zmanjšali tudi število organizacijskih enot, vodilnim kadrom pa dodatno znižali plače in sistem njihovega nagrajevanja.

Kadrovska sanacija se bo nadaljevala tudi drugo leto, ko naj bi se število zaposlenih znižalo pod 6.500, še poroča Radio Slovenija v Dogodkih in odmevih.