ponedeljek, 22. marec 2010

Železnice napovedujejo: Čez dve leti 1.200 manj zaposlenih


Slovenske železnice v letošnjem letu čakajo številne spremembe. Stečaju naj bi se že ognile, zdaj pa jih čakata še zelo pomembni finančna in kadrovska sanacija.

Finančna sanacija je v rokah ministrstva za finance, ki že ureja vprašanje prevzema posojil na državo, izdajo obveznic in vrnitev sredstev, ki so se nepregledno prelivala iz prometa v infrastrukturo, je za Radio Slovenija poročal Uroš Kokošar.

"Odpuščanj ne bo"
SŽ pa je v svoji domeni ohranil kadrovsko sanacijo, za katero bo v dveh letih namenil slabih 10 milijonov evrov. Na Slovenskih železnicah je zaposlenih okoli 7.700 ljudi, v naslednjih dveh letih pa se bo to število zmanjšalo za vsaj 1.200. A ne z odpuščanji, zagotavljajo, temveč na mehek način - tistih, ki bodo odhajali v pokoj, denimo, ne bodo nadomeščali z novimi zaposlenimi, spodbujali pa bodo tudi k zgodnejšemu upokojevanju, kot je na SŽ-ju v veljavi zdaj. Samo letos naj bi število zaposlenih na ta način zmanjšali za 800 ljudi.

"Zmanjšali bomo število organizacijskih enot"
V okviru kadrovske sanacije pripravljajo tudi druge ukrepe. Zmanjšati nameravajo število organizacijskih enot, ena prvih potez na tem področju pa bo, da bodo tehnično vozovno dejavnost TVD priključili ali potniškemu ali tovornemu prometu.