četrtek, 28. januar 2010

Naša zaveza je, da ohranimo spomin





Najpomembneje je, da nikoli ne pozabimo, je stavek, ki ga ob 65. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz izgovarja celoten slovenski politični in družbeni vrh.

Premier Borut Pahor, ki je bil slavnostni govornik na posebni slovesnosti, ki jo je slovenska judovska skupnost pripravila v sinagogi v Mariboru, je poudaril, da je zaveza generacije, ki se je izognila strahu in trpljenju, kakršno je s holokavstom povzročala nacionalsocialistična ideologija med drugo svetovno vojno, da prevzamemo nase dolžnost ohranitve zgodovinskega spomina in odprave krivic.

Pahor: Antisemitizem tudi v Sloveniji
"Ko se na spominski dan z iskreno grozo zazremo v usodo evropskega judovstva, smo s tem kot slovenska skupnost sprejeli zavezo, da ohranimo tudi zgodovinsko resnico o prisotnosti Judov na naših tleh in o nestrpnosti, ki jih je od tod preganjala," je dejal predsednik vlade in pri tem opomnil, da je holokavst skoraj do konca izbrisal judovsko skupnost v Sloveniji - tudi tisti redki, ki so preživeli grozote druge svetovne vojne, so se namreč odločili za življenje v tujini, zlasti v Izraelu.

Premier je še opozoril, da je antisemitizem tako v Sloveniji kot v Evropi še vedno prisoten z izbruhi, ki se ponavljajo iz leta v leto - od sramotilnih napisov na ljubljanskem judovskem pokopališču do podobnih napisov na mariborski sinagogi.

Türk: To je tudi dan našega spomina na grozote
Predsednik republike Danilo Türk se je ob tem dnevu spomnil, da je bila večina žrtev holokavsta judovskega rodu, med žrtvami pa so bili tudi pripadniki številnih drugih evropskih narodov, med njimi številni Slovenci. "Mednarodni dan holokavsta je zato tudi dan našega spomina na grozote druge svetovne vojne. Najbolje ga lahko zaznamujemo s trdno zavezo, da bodo vsa naša ravnanja trajno usmerjena v ohranjanje miru povsod po svetu," je prepričan predsednik.

"Holokavst počasi drsi iz spomina"
"
65 let po koncu druge svetovne vojne holokavst in njegove strašljive razsežnosti počasi in postopoma drsijo iz spomina človeštva. Vse manj je živih prič nacističnih grozot, vseh tistih, ki so preživeli to neizmerno preizkušnjo druge svetovne vojne in vse, kar je ta vojna tragičnega s seboj prinesla," je pred začetkom seje državnega zbora opozoril Pavel Gantar.


Foto; Internet...