sreda, 6. september 2023

[CZ-CD] Češke železnice bodo kmalu vozile nove "Comfort Jets" od Prage do Dresdna

 Češke železnice želijo od leta 2024 uporabljati nove vlake na relaciji Praga–Dresden. Kaj lahko potniki pričakujejo od najsodobnejših letal Comfort Jets.



Praga. Češke železnice (České dráhy) želijo od prihodnjega leta uporabljati nove vlake na povezavi Praga–Berlin prek Dresdna. Tako imenovane Comfort Jets skupaj izdelujeta češko podjetje Škoda in nemško podjetje Siemens.

"Prvotno naj bi bilo leta 2025. Vendar smo se s Škodo in Siemensom dogovorili, da bodo prvi osebni avtomobili na cestah že prihodnje leto," je za češko tiskovno agencijo ČTK povedal Lukas Kubát, tiskovni predstavnik ČD. . Dobava zadnjih letal Comfort Jets je predvidena za leto 2026.

České dráhy (CD) je naročil skupno dvajset vlakov, od katerih je vsak sestavljal devet vagonov. Uporabljali naj bi se predvsem na mednarodnih povezavah. Vsak od Comfort Jetov ima skupno kapaciteto 555 sedežev. 99 mest v 1. razredu in 456 mest v 2. razredu.

Po navedbah CD imajo novi vlakci rezerviranih prostorov za otroške vozičke in 12 mest za prevoz koles. Jedilnih vagonov na novih vlakih ne bo več. Galeja pa ne bo povsem ukinjena. V prihodnje bodo potnike lahko stregli v gostinskem prostoru v vagonu drugega razreda. Vlaki so zasnovani za največjo delovno hitrost 230 km/h.