sreda, 15. november 2017

[ FIN - VR ] Finska na Kitajsko tovorni promet začela

MEDNARODNI: Tovorni vlak je 10. novembra zapustil Kouvolo med Helsinki in rusko mejo, ki je nosil 41 zabojnikov za Xi'an na Kitajskem. Posode so bile napolnjene s finskimi izdelki, vključno z lesom, stroji, delovno obleko in komponentami ladij.

Prihod na 9 110 km po Rusiji in Kazahstanu naj bi trajal 17 dni, v primerjavi s približno 30 dnevi po morju in železnici.
Storitev je organizirala kazahstanska KTZ Express, ki jo je podprla nedavno ustanovljena nordijska prodajna agencija Uny Trade Ltd, skupaj s Xi'an International Trade & Logistics Park in Kouvola Innovation Ltd. VR, ki sta vlekli vlak na Finskem in RZD v Rusiji.
Pričakuje se, da bodo pet vlakov od konca tedna do konca leta odšle iz Finske na Kitajsko, partnerji pa predvidevajo, da bi lahko postala dnevna postaja.

EU je namenila 1 milijon EUR za podporo načrtovanju razširjenih tovornih zmogljivosti v Kouvoli. "Kouvola je največji železniški logistični center in ranžirno dvorišče na Finskem", je dejal minister za pravosodje Antti Häkkänen. "Zagotoviti moramo, da se železniški in kopenski prometni terminal Kouvola lahko razvije, da bi zadostili naraščajočemu povpraševanju."
Terminal Railgate Finland in Kouvola - China Express bi "odprli nove poslovne priložnosti popolnoma novim skupinam izdelkov, za katere je bil letalski prevoz predrag, vendar pomorski promet prepočasen," je dejal direktor podjetja Kouvola Innovation Oy Martti Husu. "Poleg Kitajske prometni koridor prispeva tudi na Japonsko, Avstralijo in Južno Korejo ter uvozi v Evropo in nordijske države."