sobota, 16. september 2017

[ PL - Koleje Śląskie / Katowice ] Koleje Śląskie lansira Pesa's Elf2 EMU

POLJSKA: Prva od flote Elf2 električnih več enot, ki so bile zgrajene za Koleje Śląskie, ki jih Pesa je uradno začela v Katowice 13. septembra.

Elf2 je posodobljena različica proizvajalčeve družine Elf, od katere je od leta 2010 izdelanih 77 sklopov za različne operaterje. Pesa pravi, da je Elf2 razvil kot odziv na spremembo zakonodaje, tehničnih standardov in zahtev glede skladnosti TSI, ki združuje cenovno dostopnost kakovost. Vlaki so opremljeni z opremo GSM-R in v vozilu ETCS.
Regionalni operater Śląskie je sprejel 19 sklopov v skladu z 288m pogodbo złoty, ki jo podpira vojaško financiranje UMWŚ. Flota sestavlja štiri enote z dvema avtomobiloma in tri komplete za tri avtomobile, ki jih neposredno naroči KŠ, plus 12 štirivaric, ki jih financira UMWŚ, in sicer z uporabo 70% donacije iz sklada regionalnega operativnega programa voivodship.
Začetni vlak je bila ena od variant za tri avtomobile, dolžine 59 metrov, s sedeži za 154 potnikov. Talna višina je 760 mm nad tirnico, ki je standardna za Poljsko, največja hitrost pa je 160 km / h. Do konca leta 2018 se pričakuje, da bo vseh 19 sklopov v uporabi.

Pogodba vključuje vrsto nadaljnjih možnosti, za KŠ pa velja, da ocenjuje nabavo dveh dodatnih enot treh avtomobilov. Še pet koncev treh avtomobilov in dva štirih avtomobilov naj bi potekalo do konca letošnjega leta v podkarpatsko vojvodstvo. Nacionalni regionalni operater PolRegio kupuje štiri vlaka z dvema avtomobiloma za 58 m złoty, Wielkopolskie voivodship pa je naročil deset pet avtomobilskih vlakov za 238 m złoty.
Predsednik uprave Pesa Robert Świechowicz je ob nastopu opozoril, da je Elf EMU naročil tudi Śląskie. Poudaril je pomen podpore regionalnih in nacionalnih vlad, ki podpirajo naložbe v "sodoben, varen, evropsko standardni vozni park".