četrtek, 28. september 2017

[ CZ / D - ČD / DB ] Dresden - Praha se začne nova linija

EVROPA: Letos bo podpisan sporazum, ki bo obljubil, da bodo nemška zvezna finančna sredstva na voljo za pokrivanje stroškov načrtovanja severnega dela predlagane visoke hitrosti Dresden-Praha, so sporočili zvezni minister za promet Alexander Dobrindt v pismu z dne 22. septembra Stanislawu Tillichu, predsedniku deželeSachsen.


Dobrindt je dejal, da bi to omogočilo hiter napredek pri pripravi načrtov za razdelek Pirna-Usti nad Labem do pridobitve gradbenih dovoljenj.
Tillich je dejal, da je hvaležen, da je zvezna vlada naredila prvi korak k izvedbi projekta po podpisu sporazuma med Dobrindtom in njegovim češkim kolegom Danom Tokom v Karlovy Varyju 25. avgusta. To je potrdilo, da je bistveno povečati zmogljivost na najpomembnejši železniški povezavi med obema državama in da je nemški del projekta Dresden - Praha v nacionalnem načrtu železniške infrastrukture dodeljen prednostni status.
Predlog pokriva 200 km / h črto v Nemčiji z baznim tunelom 26 km čez nemško-češko mejo. V Češki republiki se bo to končalo s predlagano direktno črto do Prahe z načrtovano hitrostjo do 350 km / h. Nemški del proge bi bil zasnovan za prevoz tovora, ki ne bi več uporabljal potopne proge vzdolž doline Elbe.