sobota, 22. avgust 2015

[ FRA- NL / SNCF/NS ] Oborožen moški streljal na vlaku iz Amsterdama v Pariz, ustavila sta ga potnika

Na vlaku med Amsterdamom in Parizom je moški začel streljati s puško Kalašnikov, ustavila pa sta ga dva potnika, ki sta pri tem utrpela hujše poškodbe. Policija je napadalca na naslednji postaji aretirala. Zakaj je moški streljal, še ni jasno.



Na vlaku med Amsterdamom in Parizom je neznanec s puško Kalašnikov začel streljati, nato pa sta ga po poročanju francoskega La Voix du Nord nadvladala in razorožila dva ameriška marinca, ki sta bila na vlaku. Pri tem je napadalec hudo ranil oba marinca, eden je utrpel strelne rane, drugega pa je porezal z nožem.

Utrpela sta resne poškodbe, so sporočili iz francoske železniške družbe SNCF in dodali, da je bil moški oborožen s strelnim orožjem in noži.

Streljanje se je zgodilo na potniškem vlaku družbe Thalys v bližini mesta Arras na severu Francije kmalu po 18. uri. Napadalca so aretirali takoj, ko se je vlak ustavil na mestni postaji. Motiv za napad še ni znan, preiskavo pa je prevzela francoska protiteroristična policija. Napadalec naj bi bil znanec policije, 26-letni Maročan.

"Stanje je pod nadzorom, potniki so varni. Vlak se je ustavil in reševalne ekipe so na kraju," so na Twitterju zapisali predstavniki družbe Thalys.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve se je po dogodku takoj odpravil v mesto. Kako resne so poškodbe ranjenih potnikov in kaj je bil motiv za streljanje, za zdaj še ni znano, je pa preiskavo prevzel protiteroristični oddelek tožilstva v Parizu.