sreda, 29. julij 2015

[ UK / F - EuroStar ] Ponoči je okoli 2.000 migrantov skušalo vstopiti v predor pod Rokavskim prelivom

V francoskem pristaniškem mestu Calais je ponoči okoli 2.000 migrantov poskušalo vstopiti v predor pod Rokavskim prelivom, ker so želeli priti na britansko stran.
"Šlo je za največji poskus vdora v zadnjem mesecu in pol," so sporočili iz podjetja Eurotunnel, ki upravlja predor. Območje francoske strani predora so prebežniki poskušali doseči med polnočjo in 6. uro zjutraj, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Vse naše varnostno osebje, skoraj 200 ljudi, pa tudi policija, je bilo vpoklicano," so dodali v Eurotunnelu.
Eurotunnel se spopada s pogosto smrtonosnimi poskusi tihotapljenja migrantov v Veliko Britanijo. Kot poroča BBC, so iz Eurotunnela sporočili, da je bilo ponoči ranjenih več ljudi, več pa niso pojasnili. Tamkajšnje oblasti sicer niso mogle potrditi, ali so bili prebežniki v tokratnem poskusu ranjeni. Od začetka junija jih je osem umrlo med poskusom vdora v predor.
Incident je povzročil precejšnje zamude pri storitvah Eurotunnela. Na britanski strani so bile zamude dolge okrog uro, na francoski okrog pol ure.
Prebežniki največkrat skušajo predor prečkati tako, da se skrijejo na tovorna vozila, namenjena v Veliko Britanijo.