četrtek, 11. december 2014

[ China ] Najdaljša železniška proga na svetu: Kitajci imajo novo svilno pot

Kitajska je odprla novo najdaljšo železniško progo na svetu, ki bo služila za prevoz blaga med Azijo in Evropo. S tem ji je uspelo zasenčiti tudi legendarno transsibirsko železnico.


Železniška proga povezuje kitajsko mesto Yiwu s španskim Madridom in je dolga kar 9.977 kilometrov, poteka pa čez osem različnih držav: Kitajsko, Kazahstan, Rusijo, Belorusijo, Poljsko, Nemčijo, Francijo in Španijo, poroča srbski Telegraf.

V Madrid naj bi tovorni vlak prispel konec decembra


Tovorni vlak z 82 vagoni je 18. novembra krenil iz industrijskega središča Yiwuam, 300 kilometrov južno od Šanghaja, v Madrid pa naj bi prispel decembra, po 21 dneh potovanja.

Gre sicer za projekt, ki je po pisanju Washington posta vreden kar 40 milijard dolarjev oziroma dobrih 32 milijard evrov. Imenovali so ga kar nova svilna pot, cilj tega projekta pa je nadzor nad medcelinskim tovornim prevozom, izvoz kitajskega blaga v zahodne države in uvoz evropskih luksuznih proizvodov, ki bi bili namenjeni novemu družbenemu razredu, ki je v razcvetu.

Cenejša in hitrejša pot


Kitajska in Evropska unija si trenutno dnevno izmenjujeta blago v vrednosti več kot milijarde dolarjev oziroma 800 milijonov evrov, nova železniška povezava pa bo predvsem zmanjšala odvisnost od pomorskega in zračnega prometa, hkrati pa je to cenejša in hitrejša pottajska je odprla novo najdaljšo železniško progo na svetu, ki bo služila za prevoz blaga med Azijo in Evropo. S