petek, 15. avgust 2014

Sramota: Avstrijci sami kupujejo vlake, primerne za slovenske tire

Slovenska železniška infrastruktura je tako za časom, da so Avstrijci primorani v nakup petih rabljenih lokomotiv, s katerimi bodo lahko potovali po Sloveniji.


DUNAJ, LJUBLJANA – Čudno in žalostno hkrati. Avstrijske železnice so objavile razpis za nakup petih rabljenih lokomotiv, ki so primerne za vožnjo po (zastarelih) slovenskih tračnicah. Kot kaže, je slovenski železniški promet tako za časom, da so že ogrožene povezave z evropskimi prestolnicami.
V razpisu, ki so ga 7. avgusta objavili Avstrijci, so zapisali, da se morajo interesenti odzvati v dveh tednih.
Na mednarodnem železniškem portalu so zapisali, da so Avstrijci že najeli dve električni lokomotivi, ki bosta vozili na relaciji Luka Koper– Maribor–avstrijska meja (Spielfeld-Straß). Med Zidanim Mostom in Mariborom pa se jim je zataknilo, saj slovenska železniška infrastruktura ne podpira tega sistema. Zaradi tega je prišlo do menjave smeri proti Jesenicam, vendar avstrijsko podjetje nima primernih električnih lokomotiv, ki bi lahko delovale na slovenskih železnicah.
Kot so še zapisali, večina lokomotiv, ki jih uporabljajo slovenske železnice, tehta mnogo manj kot avstrijski class 1216, zato lahko brez težav vozijo po naših železnicah.