sreda, 21. maj 2014

Vlada zagotovila sredstva za subvencije vozovnic, teh v sredo kljub temu ne bodo prodajali

Vlada je na seji s prerazporeditvijo sredstev zagotovila skoraj osem milijonov evrov za subvencije študentskih in dijaških prevozov za maj in junij.


Kljub temu izvajalci javnega potniškega prometa subvencioniranih vozovnic v sredo ne bodo prodajali, saj ni bilo podpisa pogodb z izvajalci javnega potniškega prometa v Sloveniji.
Robert Sever: Osem milijonov evrov za subvencije je premalo

Po besedah Roberta Severja iz Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije do 14. ure od vlade namreč niso dobili pisnega zagotovila, da bo našla denar za subvencionirane prevoze dijakov in študentov do konca leta. Dejal je tudi, da je osem milijonov evrov za subvencije prevozov dijakov in študentov premalo za plačilo vozovnic za maj in junij.

Poleg tega je poudaril, da še niso govorili o tem, kje bodo našli sredstva za izvajanje gospodarskih javnih služb javnega linijskega prevoza potnikov v notranjem prometu. Tako javni linijski prevoz kot subvencioniran prevoz se namreč izvajata skupaj.

Sever je pojasnil, da če avtobusni in železniški prevozi ne bodo zagotavljali javne službe, tudi subvencioniranih prevozov ne bo. "Zato je nesmiselno govoriti samo o zagotovitvi sredstev za subvencije, medtem ko se ne pogovarjamo o kompenzaciji in podpisovanju finančnih aneksov za izvajanje te gospodarske javne službe, da prevozi sploh obstajajo," je zatrdil. Prevozniki so tako tudi pri izvajanju javnega prevoza odvisni od sredstev države. V nasprotnem primeru bi po njegovih navedbah vozili samo na tistih linijah, kjer je dovolj potnikov.
"S tem absolutno ničesar ne rešujemo, težavo le prestavljamo z enega kupa na drugega"

Minister, ki opravlja tekoče posle, Samo Omerzel pa je v izjavi za medije dejal, da ima ministrstvo za infrastrukturo in prostor ob tem, da je vlada s prerazporeditvijo sredstev zagotovila 7,9 milijona evrov za subvencije študentskih in dijaških prevozov, še vedno 115-milijonsko luknjo. Dejal je, da so "te prerazporeditve v resnici samo prerazporejanje denarja, ki je že tako ali tako bil namenjen za podobne namene oziroma za krpanje lukenj". "S tem absolutno ničesar ne rešujemo, težavo samo prestavljamo z enega kupa na drugega," je dejal. Ob tem je dodal, da se je to zgodilo brez soglasja ministrstva za infrastrukturo.

Omerzel sicer pozdravlja vsako potezo za iskanje rešitev za denar za subvencije študentskih in dijaških prevozov. A hkrati je opozoril, da se je treba zavedati, da se morajo subvencije študentskih in dijaških prevozov, avtobusni in železniški prevozi ter državne ceste reševati v paketu.

Študentska organizacija Slovenije skupaj z Dijaško organizacijo Slovenije in Združenjem za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije pa od vlade zahtevajo, da jim pisno potrdi, da bo zagotovila denar za subvencionirane prevoze do konca leta.
Sledijo protesti in blokade cest?

Kot je na novinarski konferenci povedal predsednik študentske organizacije Žiga Schmidt, se v sodelovanju z avtoprevozniki že konkretno dogovarjajo o vseh možnostih izražanja nezadovoljstva in o aktivnostih po vsej Sloveniji, če vlada ne pristopi k rešitvi nastalega položaja in sistemsko ne zagotovi sredstev do konca leta. Schmidt je omenil tako proteste kot blokade cest.

Glede na dosedanji odnos vlade do mladih ne bodo verjeli le besedi predsednici vlade Alenki Bratušek, ampak želijo pisno zagotovilo, da bodo našli 26 milijonov evrov za subvencije prevozov do izteka letošnjega leta, pravi predsednik ŠOS. "Najslabša rešitev za vlado je, da si kupijo mir do volitev," je še dejal.


Podpredsednik DOS Matic Matjašič pa je prav tako poudaril, da je trenutno stanje nedopustno in da dijakov ne zanimajo politične predvolilne spletke. Subvencije za prevoze morajo zagotoviti, saj jih potrebuje 50 tisoč dijakov. Po njegovih besedah niso redki primeri, ko morajo dijaki zamenjati šolo ali opustiti šolanje zaradi pomanjkanja denarja. Pred maturo so pritiski na številne dijake že sicer veliki, tako stanje pa jih še dodatno vznemirja, je pojasnil Matjašič.