sobota, 7. december 2013

Vlak, ki je iztiril v New Yorku, je vozil prehitro

Za zdaj še nobena od ugotovitev preiskovalcev ne potrjuje navedb strojevodje, da zavore niso delovale

Razlog za nesrečo vlaka minulo nedeljo, ki je iztiril v nevarnem ovinku v newyorškem Bronxu, je bila prevelika hitrost. Vlak bi lahko na delu proge, kjer je iztiril, vozil največ 48 kilometrov na uro, strojevodja pa ga je v ovinek prignal pri 132 kilometrih na uro, so ugotovili preiskovalci Nacionalnega odbora za varnost v prometu (NTSB). 

Preiskovalci še nimajo odgovora na vprašanje, ali so vlaku res odpovedale zavore ali pa je kriv strojevodja, ki ni pravočasno zavrl - strojevodja William Rockefeller namreč trdi, da zavore niso delovale. Preiskovalci tudi ugotavljajo, ali je morda v ključnem trenutku telefoniral ali se je kako drugače zamotil. Rockefeller je opravil tudi test za alkohol in mamila, vendar rezultati v ponedeljek še niso bili znani.

V nesreči primestnega vlaka so umrli štirje ljudje, več kot 60 je bilo poškodovanih.

Na progi Metro North - Hudson, kjer je vlak v nedeljo iztiril, se letno pelje 16 milijonov potnikov, to pa je bila le zadnja v vrsti letošnjih za Metro North in prva s smrtnim izidom v vsej 31-letni zgodovini podjetja. Sredi maja je v Bridgeportu v zvezni državi Connecticut iztiril potniški vlak, pri čemer je bilo poškodovanih 76 ljudi. Konec maja je v West Havenu prav tako v državi Connecticut umrl železniški nadzornik, ker je neizkušeni prometnik prehitro sprostil promet po popravljenem delu proge. Julija je pri Spuyten Duyvilu iztiril smetarski vlak, konec septembra pa je pri kraju Mount Vernon v državi New York na progo padel električni kabel, kar je na tistem delu proge prekinilo promet za kar 12 dni in povzročilo za okoli 62 milijonov dolarjev gospodarske škode.

V senci nesreče newyorškega potniškega vlaka se je prav tako v nedeljo zgodila nesreča tovornega vlaka v državi Nova Mehika. Lokomotiva, ki je vlekla za seboj osem vagonov, je iztirila in padla v 15 metrov globoko jamo pri progi. Pri tem so umrli vsi trije železniški delavci, ki so bili v lokomotivi. Spomnimo še, da je julija je na severu Španije zaradi prevelike hitrosti iztitil potniški vlak, v nesreči pa je umrlo 78 ljudi.