sreda, 2. oktober 2013

Na koprski progi iztiril vlak

Na enotirni progi med postajama Prešnica in Hrpelje Kozina je sinoči ob 21.40 tovorni vlak naletel na kamenje, ki je padlo s pobočja nad progo. Lokomotiva se je zato s prvo osjo iztirila, so sporočili s Slovenskih železnic. Posledice nesreče odstranjujejo. Po razbitju večjih skal in njihovi odstranitvi bo potrebna še strojna regulacija tira. Zato bodo potniki danes predvidoma cel dan med Koprom in Divačo potovali z avtobusi. Vlak so sicer že umaknili.





Koprska proga je edina železniška povezava med koprskim pristaniščem in notranjostjo Slovenije. Gre za progo, ki ni bistvena le za slovensko omrežje, temveč je tudi del najpomembnejših evropskih železniških povezav. Današnja celodnevna zapora enotirne proge bo pomenila poslovno škodo za tovorni promet Slovenskih železnic, saj SŽ – Tovorni promet ne bo mogel izpolniti svojih obveznosti do poslovnih partnerjev v tujini in v Sloveniji.

Železniška proga med postajama Prešnica in Hrpelje-Kozina, ki je bila od ponedeljka zvečer zaradi zemeljskega plazu in iztirjene lokomotive zaprta, je znova odprta.
Tovorni promet je že stekel in bo do konca dne potekal pospešeno, zato bo potniški promet na relaciji Koper-Divača danes še potekal z avtobusnim prevozom, v sredo pa spet normalno, so sporočili s Slovenskih železnic. Do dokončne sanacije, ki bo potekala v ponedeljek, 7. oktobra, bo na mestu plazu hitrost vlakov omejena na 30 kilometrov na uro.
Na SŽ-ju še pravijo, da so njihovi delavci s proge pri Prešnici, kjer se je v ponedeljek zvečer iztirila lokomotiva tovornega vlaka, odstranili skale. Poleg tega so odstranili tudi skale nad progo, ki bi lahko nanjo še padle.