torek, 3. november 2009

Novice- SŽ


Uspešno srečanje generalnega direktorja SŽ s predsednikom vlade in ministrom za promet

02.11.2009

Glavna tema srečanja je bila strateška usmerjenost in razvoj SŽ

Danes, 2. novembra, sta Slovenske železnice (SŽ) obiskala predsednik vlade Borut Pahor in minister za promet dr. Patrick Vlačič, skupaj z državnim sekretarjem dr. Igorjem Jakominom, direktorjem Direkcije za investicije v javno železniško infrastrukturo dr. Andrejem Godcem, vodjo kabineta predsednika vlade mag. Simono Dimic in višjo sekretarko na Ministrstvu za promet, članico sveta Javne agencije za železniški promet Emilijo Placer Tušar. Sestali so se z generalnim direktorjem Goranom Brankovičem in ostalim vodstvom Slovenskih železnic, z delavskim direktorjem Albertom Pavličem, predsednikom sveta delavcev Silvom Berdajsom ter s predstavniki vseh reprezentativnih sindikatov.

Kot je povedal predsednik vlade Borut Pahor obisk ni bil povezan z napovedano enourno opozorilno stavko, ki naj bi bila v sredo, 4. novembra. Tema pogovorov je bila strateška usmerjenost in razvoj SŽ. Dogovori za srečanje predsednika vlade in ministra za promet pa so potekali že dlje časa. Razgovor o prihodnosti Slovenskih železnic je potekal v konstruktivnem vzdušju. Udeleženci so bili enotni, da se stanje Slovenskih železnic mora izboljšati, da so potrebne spremembe. Poudarili so, da vidijo prihodnost železnic v posodobitvi železniške infrastrukture in bolj učinkovitem poslovanju Slovenskih železnic, da bodo tako tudi usposobljene za sodelovanje z morebitnim strateškim partnerjem.

Goran Brankovič, generalni direktor Slovenskih železnic: »Zelo sem vesel današnjega obiska predsednika Vlade Republike Slovenije g. Boruta Pahorja in ministra za promet dr. Patricka Vlačiča. Njun obisk razumem kot izraz podpore in zaupanja vodstvu, kakor tudi zaposlenim in celotnemu sistemu Slovenskih železnic. Ob tem pa seveda tudi predstavljenemu programu vodenja oz. strateškim smernicam razvoja Slovenskih železnic, ki jih bom širši javnosti predstavil še v tem mesecu. Pred nami so veliki izzivi in ambiciozni cilji, za uresničevanje katerih se bomo morali prizadevati prav vsi. Ob tem bi rad posebej poudaril, da nas ob vzpostavljanju stabilnega in konkurenčnega stanja tovornega prometa in vzpostavitvi integriranega potniškega prometa čaka predvsem modernizacija železniške infrastrukture, kjer bo nujno strateško sodelovanje države.«

Generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič je še poudaril, da je vesel napovedi predsednika vlade Boruta Pahorja in ministra za promet dr. Patricka Vlačiča, da bodo železnice v naslednjih letih strateška infrastrukturna prioriteta v Sloveniji, prav tako obljube predsednika vlade Boruta Pahorja, da bo Slovenske železnice obiskoval vsak prvi ponedeljek v mesecu in tako spremljal uresničitev ciljev in nalog.

Direktor direktorata za investicije v javno železniško infrastrukturo in predsednik nadzornega sveta Slovenskih železnic dr. Andrej Godec je poudaril, da so člani nadzornega sveta in vodstvo Slovenskih železnic kompetentni, da lahko izpolnijo želje in pričakovanja lastnika in da bodo delovali v dobrobit zaposlenih. Na naslednjem sestanku na Slovenskih železnicah se bodo predsednik vlade Borut Pahor, minister za promet dr. Patrick Vlačič, nadzorni svet Slovenskih železnic, vodstvo Slovenskih železnic in predstavniki socialnih partnerjev pogovarjali o predlogih poslovnih modelov Slovenskih železnic.