petek, 24. julij 2009

Huda železniška nesreča na Hrvaškem





V bližini Kaštela se je iztiril potniški vlak, ki je vozil iz Zagreba proti Splitu. Po zadnjih podatkih je umrlo šest ljudi, več kot 50 je ranjenih.

Nagibni vlak se je iztiril okoli poldneva pred postajo Sadine v Rudinah pri Kaštelu. Na kraj nesreče so takoj prispela reševalna vozila in pripadniki gorske reševalne službe, reševanje pa otežuje nedostopen teren.

Železniška proga je do nadaljnjega zaprta, potnike pa proti južni Dalmaciji vozijo z avtobusi. Policija je že sprožila preiskavo nesreče. Hrvaška televizija poroča, da je bila železniška proga ne tem delu obnovljena pred dvema letoma, medtem ko je bil vlak nedavno na tehničnem pregledu.

Ponesrečene so pripeljali v splitsko bolnišnico, kjer naj bi vladalo izredno stanje, nekateri potniki pa so še ujeti pod vlakom in jih rešujejo. Po podatkih policije je bilo na vlaku okoli 90 potnikov.

Hrvaški spletni portal Index.hr poroča, da bi lahko kmalu prišlo do še hujše nesreče, ko so Hrvaške železnice na pomoč poslale svoje delovno vozilo, ki pa so mu okoli pol kilometra pred krajem nesreče odpovedale zavore. Zaustavilo se je šele, ko je trčilo v zadnji del iztirjenega vlak, vendar pa se stanje na srečo ni poslabšalo, še poroča portal.

Nesreča je bila pričakovana
Na možnost nesreče nagibnega vlaka na Hrvaškem je pred petimi leti opozarjal ugledni nemški sodni izvedenec Vatroslav Grubišić, ki je pojasneval, da nagibni vlaki niso preizkušeni za vožnjo na hrvaških progah. Sam je posumil, da tudi niso zgrajeni po zahtevanih standardih, zaradi česar bi se lahko po njegovih besedah lahko zgodila nesreča s katastrofalnimi posledicami.