četrtek, 25. januar 2024

[ALSTOM-DB] DB Regio je naročil Coradia Max EMU

 18. januarja 2024 je Alstom objavil, da bo DB Regio dobavil 18 enot Coradia Max EMU (Coradia Max nadomešča prejšnje ime izdelka Coradia Stream HC, High Capacity).



Naročilo obsega 9 vlakov s tremi vagoni in 9 vlakov s petimi vagoni, ki bodo sprva začeli obratovati na zelo priljubljeni regionalni hitri progi RE1 med Hamburgom in Rostockom v podomrežju Baltsko morje-Alster (OSTA, Teilnetz Ostsee-Alster) ob sprememba voznega reda decembra 2027. Po elektrifikaciji proge med Bad Kleinenom in Lübeckom in izgradnji povezovalnega ovinka bodo vlaki vozili tudi do Lübecka. Enote s hitrostjo 160 km/h bodo opremljene z ETCS.

Carsten Moll, predsednik DB Regio Northeast: »Naš Hanse-Express med Rostockom, Schwerinom in Hamburgom je ena najpomembnejših rešilnih votlic v regiji za voznike in dnevne izletnike. Veseli nas, da smo zmagali na razpisu in se veselimo novih vozil. Zvezne države vlagajo v najsodobnejše vlake, v katerih bodo potniki imeli na primer dodatne informacije za potnike in salone. Progi RE4 Lübeck – Schwerin in RE2 Lübeck – Rostock bosta Hanse Expressu dodali več storitev.”

Razpis za nove vlake je DB Regio razpisal novembra 2022. Coradia Max EMU, ki bo prvič imela notranjo in zunanjo zasnovo dežele Mecklenburg-Vorpommern, bo potnikom ponudila prijetno potovanje med Baltskim morjem in Alsterjem z okoli 720 sedežev, z dodatnimi frekvencami in novimi linijami.

V primerjavi z vlaki, ki so trenutno v uporabi v Schleswig-Holsteinu in Hamburgu, bodo novi Coradia Max EMU potnikom ponudili do 50 % več sedežev med Büchenom in Hamburgom ob konicah. V Mecklenburg-Predpomorjanskem bodo nove proge od Rostocka in Schwerina do Lübecka deležne enot s tremi vagoni s skupno 265 sedeži. Enote s petimi vagoni z dvema dodatnima dvonivojskima vmesnima vagonoma bodo imele skupno 462 sedežev. 

Dve različni višini dostopa omogočata udoben dostop brez klančin za potnike z omejeno mobilnostjo na skoraj vseh postajah na progah RE1, RE2 in RE4. Poleg tega brezplačen brezžični internet omogoča hiter internet, posebej obdelana okna pa zagotavljajo boljši sprejem mobilnega telefona med potovanjem. Vlake bodo izdelovali v tovarni Salzgitter.