četrtek, 26. januar 2017

[ SLO - SŽ ] Romunski sklad Prime Kapital vstopa v Emoniko: začetek gradnje še letos?

Sklad Prime Kapital, njegova ustanovitelja sta Južnoafričan Martin Slabbert in Romun Victor Semionov, vstopa v projekt gradnje ljubljanskega potniškega centra Emonika, nam je potrdil prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes. Gradnja naj bi se začela do konca leta.



Da se projekt Emonika, ki je leta 2014 zastal zaradi odhoda madžarskega Trigranita, nadaljuje, je danes namignil ljubljanski župan Zoran Janković. Dejal je, da je v projekt namesto Trigranita vstopil nov investitor, in sicer eden od južnoafriških skladov.
Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je za Siol.net potrdil, da se že pol leta pogovarjajo z naložbenim skladom Prime Kapital, ki sta ga ustanovila Južnoafričan Martin Slabbert in Romun Victor Semionov, sedež pa ima v Bukarešti. 

Sklenjena pogodba

Sklad naj bi že sklenil tudi pogodbo s Trigranitom. Ali ta pogodba vsebuje kakšne odložne pogoje, ni znano.
Dodajmo, da je v uradnih evidencah kot večinski lastnik treh Trigranitovih podjtij (Emonika hotel&stanovanja, Emonika poslovna stolpnica in Emonika nakupovalno središče) še vedno navedeno Trigranitovo ciprsko podjetje Granit-Polus.
So pa mesec dni nazaj vsa tri podjetja dobila novega direktorja. Šefa Trigranita Csaba Totha je zamenjal Davor Štern s prebivališčem na Hrvaškem.  



Vložek SŽ zemljišče in šest milijonov za avtobusno postajo

Idejna zasnova projekta naj bi ostala enaka. Gradnja naj bi se po trenutnih načrtih začela do konca tega leta, končana pa naj bi bila v roku dveh let.
Novi vlagatelj naj bi v projekt vložil med 250 in 300 milijoni evrov, vložek Slovenskih železnic pa po besedah Mesa zajema predvsem zemljišča in stavbne pravice, poleg tega pa bodo najverjetneje prispevali med pet in šest milijonov evrov za gradnjo avtobusne postaje ob Vilharjevi ulici.




Kdo je v ozadju sklada Prime Kapital?

Nepremičninski in razvojni sklad Prime Kapital s sedežem v Bukarešti sta lani ustanovila Južnoafričan Martin Slabbert in Romun Victor Semionov, ki sta bila ustanovitelja in do predlanskim tudi vodilna v južnoafriškem skladu NEPI (tudi ta se v zadnjem obdobju prav tako zanima za naložbe v Sloveniji in drugih državah v regiji).
Cilj Prime Kapitala so naložbe v regiji srednje in vzhodne Evrope. Sklad je lani marca objavil, da je zbral 260 milijonov evrov kapitala zasebnih vlagateljev in da srednjeročno načrtuje za pol milijarde evrov naložb v Evropi.
Prejšnji mesec so poljski mediji poročali, da je sklad skupaj z nepremičninskim podjetjem MAS Real Estate za 88,5 milijona evrov kupil nakupovalno središče v mestu Gorzow na zahodu Poljske. Nakupovalni center na 32 tisoč kvadratnih metrih ponuja 140 trgovin. 

Od visokoletečih obljub ostala le jama in parkirišče

Spomnimo, da je bila gradnja Potniškega centra Ljubljana eden od 22 projektov, ki jih je Janković obljubljal v predvolilni kampanji leta 2006, ko se je prvič (uspešno) potegoval za županski položaj.
Marca 2008 je Trigranit napovedoval, da bo Emonika zgrajena do konca leta 2009. V začetku leta 2009 so rok dokončanja prestavili na pomlad 2011, leta 2010 pa na november 2012. 
Leta 2013 je prvi mož Trigranita napovedoval, da se bo gradnja začela konec tistega leta 2013 ter da bo odprtje nakupovalnega in zabaviščnega središča, železniške in avtobusne postaje ter parkirišč do konca leta 2015. A nič od tega se ni uresničilo.
Leta 2014 je namreč Trigranit na dunajsko arbitražno sodišče vložil zahtevo za razdrtje pogodbe, domnevno zato, ker niso dobili obljubljene 25-milijonske državne pomoči. Pojavili so se tudi številni zapleti glede investicijskih pogojev, med drugim plačila komunalnega prispevka ljubljanski občini. Železnice so na isto sodišče vložile zahtevo za 72-milijonsko odškodnino.
Danes je na zemljišču, ki je v lasti Slovenskih železnic, parkirišče.