petek, 13. maj 2016

[ BiH - ŽFBIH ] TALGO VLAKI KMALU SE BO POVEZAL SARAJEVO IN ZAGREB

železniško povezavo potnik med Sarajevu in Zagrebu bo kmalu okrepila z uvedbo pohištvo moderne nagibanjem vlaki Talgo, napovedal iz zveznih železnic (SPF), Bosne in Hercegovine.
Izvršni direktor ZF Rifat Čabrić potrdilo, da so končne priprave za vozičke prometnih TALGO, in do tistih večjih mestih Hrvaške in BiH začeli povezovati v roku dveh mesecev.
"TALGO serviserji so že v Sarajevu in opravlja tehnični pregled vlakov," je povedal Čabrić, ki pojasnjuje, kako so pridobili vsa potrebna dovoljenja na Hrvaškem.
Obstoječa železniška proga med Zagrebom in Sarajevom je potekala starih avtomobilov, in potovanje med obema mestoma v slabih razmerah traja največ deset ur.

Kmalu Sarajevo, Banja Luka, Sarajevo-Ploče

S črto v Zagrebu, naj bi TALGO vlaki služiti eno uzmeđu Sarajevu in Banja Luki, in načrt je, da se na taki vagoni obnoviti dolgo-stop prevoz potnikov med Sarajevo in Ploče, ki bo odvisen od obnovo tega odseka železniške proge, ki je v teku.
FBiH Železnice TALGO vlaki kupljene pri istoimenskem španske družbe posojilo, ki je bila končana leta 2005. Po ceni 132 milijonov BAM (67,5 milijona evrov) kupila devet sklopov vozička brez lokomotiv, saj se ocenjuje, da obstoječi povsem dovolj za hitrost, ki jo je mogoče doseči na progah v Bosni in Hercegovini.

TALGO vlaki pripeljali nazaj v letu 2010

Čeprav španski proizvajalec TALGO vagoni pripeljali nazaj v letu 2010, še niso začeli delovati, kar je glede na različne razlage, predvsem tehnične narave.
"Za nas je pomembno, da se vlaki končno začne obratovati po tolikih letih čakanja," je dejal Čabrić, ki je napovedal, da zaradi omejene zmogljivosti potniškega železniškega prometa, lahko del pohištva v zakup turških železnic. Vagoni, ki jih TALGO moderno opremljeno in z udobnimi sedeži, interneta in televizije imajo prhe.