četrtek, 26. maj 2011

Poslanci za več varnosti v železniškem prometu



Predlog predvideva montažo ustreznih utripajočih luči na lokomotive in namestitev velikih ogledal na nepreglednih mestih železniških prog

Skupina poslancev je v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o varnosti v železniškem prometu, ki cilja na zmanjšanje števila nesreč na železniških tirih. Predlog predvideva montažo ustreznih utripajočih luči na lokomotive in namestitev velikih ogledal na nepreglednih mestih železniških prog.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Franc Žnidaršič (nepovezani), zakon predvideva namestitev utripajočih luči na lokomotive na progah, kjer so hitrosti pod 100 kilometrov na uro, in velikih ogledal na nepreglednih železniških prehodih.

V prvem letu (predvidoma v letu 2012) bi opremo testirali na najbolj obremenjeni progi in če bi se izkazala kot ustrezna, bi z njo nato opremili vse lokomotive in železniške prehode.

Gre za zamisel Mitje Vilarja in je inovacija v svetovnem merilu, pravi Žnidaršič in pojasnjuje, da utripajoče luči na lokomotivah po nekaterih podatkih poznajo le na nekaterih progah v Kanadi. Po Vilarjevih besedah je po uvedbi takega sistema v Sloveniji želja novost uvesti tudi v ostalih državah.

Vilar kot posebno problematična glede varnosti na železniških tirih izpostavlja ruralna območja, kjer železniške proge niso dovolj zaščitene. Z idejo o namestitvi utripajočih luči in ogledal na nepreglednih območjih je želel, kot je pojasnil, prodreti že pred tragedijo v Cirkovcah, toda brez uspeha.