torek, 13. april 2010

V nesreči vlaka v Italiji najmanj enajst mrtvih



V severnem delu Italije, v bližini Bolzana, je v nesreči regionalnega vlaka umrlo najmanj enajst ljudi, najmanj 25 je ranjenih.

Regionalni vlak je vozil na progi Castelbello-Laces, ko se je okoli 9. ure nedaleč od kraja Merano na progo usul zemeljski plaz, zaradi česar se je vlak iztiril. Na progo naj bi se usulo kar 400 kubičnih metrov prsti v širini od 14 do 15 metrov.

Po navedbah nekaterih medijev naj bi se plaz sprožil, ko je v sadovnjaku nad progo počila namakalna cev. Na območju ponoči skorajda ni deževalo.

Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da med žrtvami železniške nesreče pri Bolzanu po zadnjih podatkih ni Slovencev.

Reševalci še vedno iščejo morebitne žrtve
Zaradi nesreče so zaprli tudi cesto ob progi, tako da je reševalcem omogočen čim hitrejši dostop do kraja nesreče. Ti še vedno iščejo žrtve nesreče pod kupi kamenja in dreves, ki ležijo na progi. Najmanj sedem ljudi je hudo ranjenih, zato se utegne število žrtev še povečati.

Dva borovca sta ustavila iztirjeni vlak, sicer bi ta padel v reko Adižo, ki teče pod progo. Del vlaka se je kljub temu nevarno nagnil nad reko, zato so ga morali reševalci s pomočjo kablov pričvrstiti, da ne bi zdrsnil po bregu.

Izredna seja južnotirolske vlade
Zaradi nesreče naj bi se na izredni seji sešla južnotirolska deželna vlada. Njen predsednik Luis Durnwalder je povedal, da bi nesrečo težko preprečili, tudi če bi bile čez progo napeljane zaščitne mreže. Italijanska skupina za pravice potrošnikov Codacons, ki je nesrečo označila za pokol nedolžnih, je že zahtevala preiskavo o vzdrževanju in varnosti na celotni železniški progi.

Progo med Castelbellom in Lacesom so odprli leta 2005 in velja za eno najmodernejših v Italiji.