petek, 16. april 2010

Tatovi so se lotili muzejske lokomotive



Pred nepridipravi niso varni niti muzejski vlaki. Med velikonočnimi prazniki so namreč iz skladišča Železniškega muzeja ukradli dele ene izmed muzejskih lokomotiv, ki vozi po Bohinjski progi.

Na Slovenskih železnicah so za MMC pojasnili, da so tatovi ukradli ležaje pogonskega drogovja večje izmed obeh muzejskih lokomotiv. Glede na način izvedbe kraje sumijo, da gre za posameznike, ki dobro poznajo način delovanja in prostore Železniškega muzeja Slovenskih železnic v Ljubljani. Ta dejstva bo policija zato najverjetneje upoštevala pri preiskavi. Ker so ležaji narejeni iz bakra, sumijo, da je tatvina delo t. i. lovcev na barvne kovine. Škode je od 10.000 do 15.000 evrov.

Zaradi tatvine turistična sezona ni ogrožena, saj bo manjša od lokomotiv na progo šla že prihodnji teden, večja - potem ko bodo iz Bosne dobili nadomestne ležaje - pa predvidoma čez dva meseca.

Muzejski vlak med poletjem vozi po slikoviti Bohinjski progi - začetna postaja so Jesenice, vlak pa med dveurno vožnjo pelje mimo Bleda in Bohinja proti končni postaji Kanal.