torek, 22. december 2009

Eurostar ne bo vozil tudi v ponedeljek



Potniški vlaki Eurostar skozi Rokavski preliv ne bodo vozili tudi v nedeljo, saj raziskujejo tehnične težave v predoru, zaradi katerih je v soboto v njem obstalo pet vlakov in 2.000 potnikov.

Mrzlo zimsko vreme naj bi bil razlog sobotne nezgode v Evropredoru, skozi katerega vlaki voziji na relaciji Pariz-London. "Zagotovo ne želimo, da bi naše potnike spravili v podoben položaj, kot se je zgodil včeraj," je dejal predstavnik podjetja. V 50-kilometrskem predoru se je zaradi temperaturnih razlik, zunaj je bil hladen zrak v predoru topel, zaustavilo pet potniških vlakov.

Vlaki so bili brez elektrike in zato brez svetlobe in prezračevanja ter vode in hrane. Nekateri potniki so v vlakih čakali tudi do 15 ur, preden so jih rešili.

Odgovorni na Eurostarju so za soboto odpovedali vse prevoze, saj je vladala popolna zmešnjava z velikimi zamudami voznih redov. Glede na to, da se približujejo božični prazniki, ko se prometne konice še povečajo, se odgovorni na Eurostarju bojijo, da bodo težave z vlaki še večje. To je razlog, da vlaki skozi Evropredor ne vozijo že drugi dan. Vozili pa ne bodo niti v ponedeljek, saj poskušajo tehniki odpraviti napake. Skozi predor danes sicer vozijo vlaki, ki prevažajo avtomobile in tovornjake, vendar tudi pri njih prihaja do zamud.

Čeprav je družba Eurostar že včeraj pozvala potnike, da lahko zahtevajo povračilo stroškov, je danes k nadomestilu pozval tudi britanski premier Gordon Brown. Vsi potniki, ki so bili oškodovani zaradi sobotnega zastoja, bodo upravičeni do denarnega nadomestila v višini 166 evrov (150 funtov) in brezplačne povratne vozovnice.

Ta motnja prometa v Evropredoru je največja od septembra lani, ko so zaradi požara na vlaku, morali za dva dni ustaviti promet v enem izmed krakov predora.