sreda, 8. maj 2024

[RO-CFR] Obstaja sodna odločba. Pesa samozavestna dostava vlakov v Romunijo

 V nasprotju z nekaterimi prerokbami poziv Alstoma ni ustavil največje pogodbe v zgodovini Pesa - za dostavo 62 regionalnih vlakov v Romunijo. Court of Appeal je menilo, da pritožba ni utemeljena.



Pesin velik uspeh na romunskem železniškem trgu ni prišel enostavno - pogodbe, ki jih je podpisal poljski proizvajalec za dobavo električnih več enot za romunske železnice v skupni vrednosti približno 4 milijarde PLN, je protestiral Alstom.

Francoska družba je menila, da je bila njena ponudba v večjem vrstnem redu, za 62 vozil Regio pa je bila neupravičeno izključena. Kljub odločitvam lokalnega ekvivalenta nacionalnega pritožbenega senata in sodišča prve stopnje se je francoski proizvajalec še naprej pritožil; končna odločitev je bila pravkar sprejeta - in je v korist Pesa. Naročnik naj bi ravnal prav, ko ni sprejel ponudb skupine Alstom, med drugim zaradi predlagane ureditve sedežev, ki ni bila v skladu s specifikacijo. Še vedno moramo ponovno oceniti ponudbo Pesa - vendar bo to formalnost.

Najpomembnejša informacija je, da smo že prej pisali, saj vložene pritožbe niso ustavile izvajanja pogodb in priprav na proizvodnjo. Pogodbe družbe Pesa z romunskimi železnicami so veljavne in proizvajalec lahko nadaljuje z delovanjem, potem ko je Alstom izčrpal svoje pritožbe. Pogodba za 62 regionalnih vlakov, vključno z vzdrževanjem, je največja pogodba v zgodovini Pesa.

O teh temah se bo razpravljalo tudi med razpravami 22. maja na kongresu javnega prevoza in urbanih tehnologij v znanstvenem centru Copernicus v Varšavi. Registracija je brezplačna, med že potrjenimi udeleženci pa so m.in, direktorji ZTM in MPK, predsednik upravnega odbora Poczta Polska, predsedniki in župani metropol, mest, start-upi in ustvarjalci urbanih tehnologij, uradniki, odgovorni za javni prevoz, ter aktivisti občinskih združenj. Letos zakulisje in prostor na stojnicah obljubljata, da bosta izjemno zanimiva. Za več informacij o kongresu obiščite spletno stran dogodka.