torek, 23. april 2024

[RUS-RŽD] Hitri vlak vlak za 400 km/h v Rusiji RŽD

 RUSIJA: Ruske železnice so podpisale pogodbo z Ural Locomotives za dobavo dveh predserijskih vlakov za visoke hitrosti za obratovanje načrtovane proge za visoke hitrosti Moskva – Sankt Peterburg.




RZD še naprej poskuša razviti novo progo med svojima dvema strateško najpomembnejšima mestoma. V zadnjih nekaj desetletjih so bili izvedeni številni poskusi, da bi zagotovili razbremenitev obstoječe glavne proge s tirno širino 1 520 mm med Moskvo in Sankt Peterburgom, ki jo močno uporabljajo lokalni in medkrajevni vlaki, medtem ko mora tovorni promet pogosto trajati dolgo in stroškovno neučinkovite preusmeritvene poti.


Najnovejši projekt so uradno začeli 14. marca s slovesnostjo položitve temeljnega kamna, ki se je je preko video povezave udeležil predsednik Vladimir Putin. Trasa bi bila dolga 679 km s 14 vmesnimi postajami oziroma zankami. Načrt predvideva, da bi proga prevažala do 42 vlakov v vsako smer na dan med mestoma, s časom potovanja 2 uri 15 minut in prevozom do 14 milijonov potnikov na leto.


Predserijski vlaki s skupno vrednostjo 12 milijard rubljev naj bi bili dostavljeni do konca marca 2028. RŽD ostaja odgovoren za projektno dokumentacijo, ki se zdaj razvija v njegovem Železniškem inženirskem centru. Poroča, da je idejni projekt končan in da so ključne odločitve o gradnji vlakov že sprejete. Vsak vlak bo sestavljen iz osmih vagonov s štirimi namestitvenimi razredi, dve garnituri pa bosta lahko vozili v več. Najvišja delovna hitrost bi bila 360 km/h, konstrukcijska pa do 400 km/h.