četrtek, 28. marec 2024

[HU-GYSEV/Stadler] GYSEV prehiti MÁV v Kanyarju: prihajajo najnovejši Intercity

 Stadler in Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt sta podpisala pogodbo za dobavo devetih električnih lokomotiv FLIRT Intercity in štirih opcijskih. , je v sredo sporočil Stadler Trains Magyarország Zrt.



Podpis pogodbe v napovedi imenujejo železniški zgodovinski pomen, saj

Dvotočna vozila bodo lahko vozila ne le na Madžarskem, ampak tudi v Avstriji. V tovarni Stadler v Szolnoku se izdelujejo petdelne, moderne sklope. Začetek veljavnosti dobaviteljske pogodbe je pogojen s sklenitvijo pogodbe o financiranju.

Nakup bi financirali s posojilom GYSEV EIB. GYSEV Zrt se mora odločiti, koliko opcijskih vlakov bo naročil v treh mesecih po začetku veljavnosti pogodbe. Po dobavnem načrtu bo Stadler prvo vozilo predal v 36. mesecu po uveljavitvi pogodbe, zadnja enota osnovnega naročila pa bo naprodaj v 44 mesecih. Nato ima Stadler še dve leti časa, da pridobi dovoljenja za promet v Avstriji.

Železničar je med letoma 2013 in 2018 pri Stadlerju v treh nakupih naročil že dvajset vlakov FLIRT. Ugotovljeno je bilo, da se bodo nova vozila Intercity razlikovala od predhodno pridobljene flote. Poleg vzdrževanja prijazne zasnove proizvajalec vozila opremi s sodobnimi električnimi vlečnimi motorji, s katerimi lahko vlake poganjajo z nižjimi vrednostmi porabe energije, kar tudi znižuje stroške v celotni življenjski dobi vozila.

Dolžina petih vozil, ki zmorejo hitrost 160 kilometrov na uro, je 106,2 metra, število sedežev pa je mogoče prilagodljivo spreminjati glede na poletno in zimsko sedežno razporeditev. V zimski konfiguraciji je število sedežev 280, od tega 32 v prvem razredu. Poleti, ko je povpraševanje po prevozu koles večje, znižanje sedežev drugega razreda omogoča prevoz 18 koles.

Opremljeni so s sodobnim sistemom obveščanja potnikov, varnostnimi kamerami in vtičnicami za polnjenje telefonov, tablic in prenosnikov. Imeli bodo klimatizirane in nizkopodne potovalne prostore, imeli pa bodo tudi sanitarije za invalide.

Tip FLIRT je Stadlerjev najuspešnejši izdelek z več kot 2500 prodanimi enotami v 21 državah od leta 2002. Od vrste vozil jih 20 tukaj vozi GYSEV, 123 pa MÁV. V tovarni Stadler v Szolnoku so izdelali skoraj tisoč vlakov FLIRT, kar pomeni 3883 vagonov.

Kot del podpisanega naročila, odvisno od vseh opcijskih naročil, je mogoče v Szolnoku za GYSEV izdelati skupno 65 avtomobilskih omar FLIRT IC. Podjetje Stadler, ki izdeluje velike železniške lokomotive, ranžirne lokomotive in osebne vagone, zaposluje približno 14.000 delavcev. Sedež skupine podjetij je v Bussnangu v vzhodni Švici.