sobota, 22. september 2018

[ EU- Rail ] Največkrat z vlakom Avstrijci, Slovenci močno v zaostanku

Povprečen Avstrijec se letno z vlakom, tramvajem ali podzemno železnico vozi 2.255 kilometrov, s čimer se je Avstriji uspelo uvrstiti na prvo mesto med državami članicami Evropske unije.

Slovenci za severnimi sosedi močno zaostajamo, saj se je povprečni Slovenec leta 2016 z vlakom vozil zgolj približno 300 kilometrov. Povprečje Evropske unije sicer znaša 1.090 kilometrov.
Kot so po poročanju avstrijske tiskovne agencije sporočili iz Avstrijskega prometnega kluba (VCÖ), se v celotni Evropi največ z vlakom vozijo Švicarji, ki letno s tem prevoznim sredstvom opravijo približno 2.610 kilometrov.
Znotraj EU-ja se je po številu prevoženih kilometrov leta 2016 na drugo mesto uvrstila Češka – tam prebivalci z vlakom povprečno prevozijo 1.860 kilometrov, sledijo pa jim Francozi s 1.555 kilometri.

Nemci letno s tem prevoznim sredstvom opravijo 1.370 kilometrov, Madžari 1.095 kilometrov, Italijani 975 kilometrov, Slovaki pa 700 kilometrov. Na dnu seznama so državljani Litve s 100 kilometri ter Malte in Cipra, kjer sploh nimajo železniškega prometa.
V Evropski uniji se povprečno devetkrat kilometrov več prevozi z avtomobilom kot z vlakom. Ob tem na Dunaju poudarjajo, da kdor z avtomobilom prevozi tisoč kilometrov, povzroči za 15-krat večjo onesnaženost z ogljikovim dioksidom, kot bi jo, če bi se vozil z vlakom.