sreda, 1. junij 2016

[ CH- SBB ] Italijo in Švico povezuje nov železniški predor - svetovni rekorder

Po več kot 17 letih gradnje, pri kateri je sodelovalo 2400 delavcev, stala pa je kar 11 milijard evrov, bodo danes v Švici za železniški promet odprli najdaljši in najgloblji železniški predor na svetu. Predor St. Gotthard je dolg kar 57 kilometrov, pot z vlakom med Zürichom in Milanom pa bo skrajšal za slabo uro.

V Švici bodo danes svečano odprli najdaljši in najgloblji železniški predor na svetu St. Gotthard, ki je dolg več kot 57 kilometrov ter globok kar 2300 metrov (na najgloblji točki), pripomogel pa bo k večjemu prevozu tovora skozi Alpe po železnici. Odprtja se bo udeležilo več evropskih voditeljev, med katerimi bo slovenski minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.



Skozi predor bosta danes peljala dva vlaka. En, na katerem bodo navadni ljudje, ki so vozovnico za vlak dobili na posebnem žrebanju, bo zapeljal z italijanske strani proti Švici, drugi, na katerem bodo evropksi politiki in drugi pomembneži, pa bo zapeljal skozi predor s švicarske strani proti Italiji.


Grafika prikazuje, kje poteka novi predor skozi goro St. Gotthard, po kateri je dobil ime, hkrati pa je označeno, kje je potekal stari predor. 

Predor skozi Alpe so gradili več kot 17 let. Pri gradnji je sodelovalo 2400 delavcev, ki so izkopali več kot 28 milijonov ton kamenja in skal. Skupna dolžina vseh tunelov v predoru presega 152 kilometrov.


Prve idejne skice predora je že leta 1947 izrisal švicarski inženir Carl Eduard Gruner, projekt, vreden več kot 12 milijard švicarskih frankov (11 milijard evrov), pa je končan 69 let kasneje. Predor povezuje mesti Erstfeld in Bodio, pot z vlakom med Zürichom in Milanom pa bo skrajšal za 45 minut do ene ure, kar pomeni, da bo potovanje trajalo od dveh ur in 40 minut do slabih treh ur.

Promet skozi predor naj bi v polnem obsegu stekel decembra letos. Vsak dan naj bi skozi njega po napovedih peljalo 260 tovornih in 65 potniških vlakov, ki bodo dosegali hitrosti kar do 250 kilometrov na uro.
Odprtja predora se bodo po napovedih udeležili poleg nemške kanclerke Angele Merkel še francoski predsednikFrancois Hollande in italijanski premier Matteo Renzi. Dogodku bo prisostvoval tudi minister Gašperšič, ki se je v torek v Luganu udeležil ministrske konference Züriškega procesa in predsedovanje Slovenije predal Italiji.