torek, 13. december 2011

Ukinjen vlak, ki je vozil med Ljubljano in Benetkami

ko je začel veljati nov vozni red vlakov, je številne Slovence pričakalo neljubo presenečenje - ukinjen je vlak, ki je skozi Ljubljano vozil v Benetke.

Šlo je za vlak, ki je vsak dan okoli dveh zjutraj iz Budimpešte (skozi Zagreb in Zidani most) prisopihal na ljubljansko železniško postajo, naložil nove potnike in jih odpeljal proti Benetkam, tako pa je predstavljal tudi odlično odskočno desko za številne popotnike, ki so iz tamkajšnjega letališča odleteli v svet.

Vlak EuroNight Venezia je bil nepričakovano ukinjen zaradi pogodbenih težav med Italijanskimi železnicami (Trenitalia) in Madžarskimi železnicami (MAV-START), kar obžalujejo tudi na Slovenskih železnicah: "Žal v kratkem času ne moremo zagotoviti nadomestnega vlaka, saj so Italijanske železnice zanj postavile velike administrativne in tehnološke ovire. Zaradi odpovedi vlaka bomo poskusili poiskati druge alternativne možnosti za potovanje v Italijo, kar bi lahko bil avtobusni prevoz, kakor so to ob enakih težavah že storile Avstrijske železnice, ali posebni vlak v poletni sezoni," so zapisali na uradni spletni strani.

Skozi Trst ali Beljak
V Benetke sicer zdaj z vlakom lahko pripotujete, vendar vas čaka precejšnji ovinek - SŽ predlagajo, da se z vlakom odpeljete v Koper ali Sežano, od koder se lahko odpeljete z avtobusom v Trst - vožnja traja približno pol ure, nato pa naprej z vlakom ali pa odpotujete z vlakom v Beljak, kjer lahko presedete na avtobus, ki vozi v Benetke: "V Beljak se lahko peljete z vlakom IC 314, ki odpelje iz Ljubljane ob 7.28. V Beljaku prestopite na InterCity Bus, v Benetke prispete ob 14.25. Peljete se lahko tudi z vlakom EC 1212, ki odpelje iz Ljubljane ob 9.12, nato prestopite v Beljaku na InterCity Bus. V Benetke prispete ob 16.25," predlagajo.

Železniška povezava z Madžarsko ostaja
Z Madžarsko pa bo ostala povezava z vlakom IC Citadella, ki iz Ljubljane odpelje ob 8.50. Poleg vlaka IC Citadella bo v poletni sezoni med Mariborom in Budimpešto vozil tudi vlak IC Istria - iz Maribora proti Budimpešti bo vozil ob četrtkih in nedeljah, od 24. junija do 27. avgusta; med Budimpešto in Mariborom pa ob sredah in sobotah, od 23. junija do 27. avgusta.