sreda, 26. maj 2010

S plesom na železniški postaji do prijaznega in zabavnega javnega prometa


Flash mob dogodek: Ples za zadnji vlak, na Slovenskih železnicah je dokazal, da je lahko javni potniški promet ne samo družaben ampak tudi zabaven. V 2 minutah trajajočem dogodku je zaplesalo okoli 200 plesalcev in privabilo mnogo začudenih pogledov. Dogodek je organiziralo Focus društvo za sonaraven razvoj skupaj s koreografi in plesalci plesne šole Kazina, Slovenskimi železnicami in Studiem 12.

Na Železniški postaji je v 2 minutah trajajočem dogodku zaplesalo okoli 200 plesalcev in privabilo mnogo začudenih pogledov. ‘’Z dogodkom smo želeli opozoriti na klavrno stanje slovenskega javnega prometa, poleg tega pa pokazati, da je uporaba javnega potniškega prometa lahko zabavna in privlačna oblika mobilnosti. Prometna politika zadnjega desetletja je jasno favorizirala prevoz z avtomobilom, sistem javnega potniškega prometa pa prepustila propadanju. Z dogodkom smo želeli simbolično pričarati vzdušje, ki naj bi zavladalo v slovenskem javnem prometu. S plesom smo pozvali h kakovostnemu, dostopnemu, zabavnemu in avtomobilu konkurenčnemu javnemu prevozu. Prvi vlak smo že zamudili ... mogoče nam uspe ujeti zadnjega,’’ je povedala Katarina Otrin, program Mobilnost pri Focus društvu.

Boštjan Koren, direktor PE Potniški promet, Slovenske železnice: “Na Slovenskih železnicah si iz dneva v dan prizadevamo našim potnikom ponujati kar najboljše storitve in z veseljem podpiramo dogodke, ki opozarjajo na prijazen javni potniški promet. Tako je tudi današnji ples prispeval k zabavnemu vzdušju na železniški postaji, k zanimivi in prijazni ponudbi Slovenskih železnic, ki s svojimi vlaki vsako leto prepeljemo več potnikov.”

Silvestra Perčič, vodja Plesne šole Kazina: "Veseli nas, da smo Kazino in Ljubljano prikljucili prestolnicam, v katerih so se dogodki za promocijo javnega prometa že zvrstili. Zahvaljujem se vsem koreografom (Željko Božic, Mitja Popovski, Danijel Mišon) in plesalcem Kazine, da so se odzvali vabilu. Vsem pa želim obilo užitkov ob gledanju posnetkov, s katerimi smo javnosti na glasbo Jamiroquaija "Let's dance" sporočili, da je lahko tudi javni potniški promet zabaven.”

Flash mob je dogodek, ko večja skupina ljudi, ki se nenadoma zbere na javnem mestu, izvede nenavadno ali nesmiselno dejanje za kratek čas ter nato hitro izgine. Flash mob dogodki na temo javnega potniškega prometa so se že zgodili v številnih mestih širom Evrope (primer iz Liverpoola: http://www.youtube.com/watch?v=VQ3d3KigPQM).

Slovenski tovrstni primer dogodka, ki se je zgodil na glavni železniški postaji Ljubljana, bo kmalu pripravljen in viden v video obliki tudi na spletni strani Slovenskih železnic.