četrtek, 22. oktober 2009

SŽ: 4. november - dan za opozorilno stavko




Reprezentativni sindikati Slovenskih železnic so za 4. november napovedali enourno opozorilno stavko, s katero želijo državo opozoriti, da železnice terjajo resno obravnavo.

Razloge za stavko, ki bo potekala med 10.00 in 11.00 ter stavkovne zahteve, bodo sindikati predstavili v četrtek. Po besedah predsednika Sindikata železniškega prometa Slovenije Damjana Raka, pa opozorilna stavka ne bo povzročila škode družbi.

Priprav za izvedbo opozorilne stavke so se sindikat železničarjev, sindikat strojevodij, sindikat železniškega prometa, sindikat delavcev železniške dejavnosti, sindikat železniškega transporta in sindikat vozovnih preglednikov sicer lotili že konec septembra, potem ko so kljub napovedi odpadla pogajanja s tedanjim vodstvom Slovenskih železnic.

Stavka zaradi nesodelovanja Tavčarja
Sindikati so takrat poudarili, da je tedanji začasni generalni direktor družbe Aleš Tavčar - 1. oktobra je vodenje družbe prevzel Goran Brankovič - z odpovedjo vnaprej dogovorjenih pogajanj za rešitev problematike svetovalcev in drugih ukrepov, ki jih vsebuje dogovor o varčevalnih ukrepih za izboljšanje poslovanja Slovenskih železnic, enostransko in brez utemeljenih razlogov prekinil socialni dialog.

Hkrati so sindikati ugotavljali, da je Tavčar zadnji dan svojega mandata nezakonito sprejel sklepe in dodatno nezakonito zaposlil zunanje kadre na pomembna vodstvena delovna mesta, pri čemer je nezakonito, brez kakršnih koli argumentov razrešil obstoječe vodstvene kadre. Spomnimo, da so vodjo službe za nepremičnine pri Slovenskih železnicah Borisa Zrimca zamenjali z Natašo Turšič, ki je na železnice prišla z Mestne občine Ljubljana.

Reprezentativni sindikati poudarjajo, da opozorilna stavka ni uperjena proti novemu generalnemu direktorju družbe Brankoviču, temveč bo izvedena v opozorilo vladi kot lastniku in njenim predstavnikom v nadzornem svetu družbe.


Foto;EuroCityCard-mR