petek, 18. september 2009

Na barikade tudi železničarji?


Ali bo zavrelo tudi na Slovenskih železnicah? Ker naj bi bilo ogroženo izplačilo mesečnih plač, zahtevajo sindikati sestanek z vodstvom podjetja, ki ga začasno vodi Aleš Tavčar.

Kot poudarjajo reprezentativni sindikati, se poslovanje Slovenskih železnic (SŽ) kljub sprejetim varčevalnim ukrepom ne izboljšuje. Ukrepi za povečanje prihodkov in ukrepi v pristojnosti države se po navedbah sindikatov ne izvajajo, kadrovski ukrepi in ukrepi za zmanjševanje stroškov pa naj bi se izvajali zgolj na nižjih in proizvodnih delovnih mestih.

Sindikati kritični do države
Sindikati tako niso zadovoljni z ravnanjem države kot lastnice in z njenimi predstavniki v nadzornem svetu. Po njihovem mnenju je trenutno stanje na železnicah posledica slabih določitev predstavnikov lastnika pri imenovanju vodstva družbe.

Ob tem so spomnili tudi na imenovanje generalnega direktorja. Kot so zapisali v pismu vodstvu družbe, se kljub težavnim razmeram na železnicah zaposlujejo posamezniki na delovnih mestih svetovalcev, ki čeprav predvidenih nalog ne opravljajo in ne pripomorejo k izboljšanju gospodarskega položaja družbe, še vedno ostajajo na teh dobro plačanih delovnih mestih in uživajo vse bonitete.

Sindikati: Nekateri naj bi šli na čakanje
Po informacijah sindikatov naj bi generalni direktor SŽ-ja poleg omenjenega pristopil k dodatnemu neselektivnemu ugotavljanju velikega števila delavcev, ki bodo napoteni na čakanje na delo.

Sicer pa prvega oktobra na položaj generalnega direktorja železnic prihaja Goran Brankovič, do takrat pa železnice začasno vodi Aleš Tavčar.


Foto;EuroCityCard-mR