petek, 17. oktober 2008

Pet ur na IC vlaku POHORJE (1.del)


Čudovita diagonala po naši domovini. (1.del)

že tri deseletja vozi med Mariborom in Koprom InterCity vlak Pohorje ; Nekoč smo mu popularno rekli Pohorje Ekpres, še sedaj pa ga kratko imenujemo Pohorec. Progo od Prešnice do Kopra, kjer noa proga zapusti istrsko magistralo Divača-Pulj, so zgradil leta 1967.Kako poteka promet s Pohorcem dandanes,kako so z njim zadovoljni že lezničarji in potniki-to smo želeli zvezdeti neposredno na vlaku.

IC Pohorje in IC Mura

Pohorec vsak dan odpelje iz Maribora ob 6.50 uri in prispe na cilj- v Koper ob 11.50 uri, torej traja vožnja po 309 kilometrov dolgi progi od Maribora do Kopra natako pet ur oziroma povprečno 60 kilometrov na uro, upoštevajoč v tem času seveda tudi postanke. Na Pragerskem priključijo Pohorcu vagone IC vlaka Muram ki odpelje iz Murske Sobote ob 5.40 uri.

Na dan naše vožnje so bili na Pohorcu v službi strojevodja Maskimiljan Rakovniku, vodja vlaka (Včasih smo jim pravili sprevodniki) Štefka Belec in Olga Brodnjak, vlakovni manipulant Dušan Ducman, Čistilka Emica Rošker in natakarica v vagonu Lisičkina Restavracija Zdenka Sevšek.Pri stik imajo potniki v vodji vlakov. Že takoj po odhod iz Maribora ena od vodij vlaka potnike prijazno pozdravi prek zvočnikov,napove,kje vse bo vlak obstal ,seznani jih ,da je v sestavu vlaka restavracijski vagon, ij jih opozori ,da je na tem vlaku obvezen dodatek za vlak InterCity (260 Tolarjev/ 1,15 eur)

Obe dami,vodij vlaka Štefka Belec in Olga Brodnjak,sta transportni komercialistki, enako star star (35 let), skupaj sta hodili v šolo, “Kot dvojčici sva “ sta se nasmehnili. Že šest let sta skupaj v Službi – vsak 22.dan sta na Pohorcu, vmes opravljata službo na drugih progah. Obe imata v Mariboru družino. “Zelo sva zadovoljni z delom, super je!” sta skoraj v en glas poudarili. “Težav pri delu skorajda ne poznava, le včasih morava kakemu potniku na dolgo in široko razlagati ,zakaj mora plačati dodatek za IC” (če tega ni plačal že ob nakupu vozovnice).

2.del ,dne 23.okt.2007-> bolj zanimivo!

Besedo in Foto;VEČER,2002