torek, 17. april 2012

Semolič ob 92. obletnici stavke železničarjev položil cvetje v spomin ubitim

"Gre za dogodek, ki tragično zaznamuje prizadevanja delavcev za delavske pravice v tistem času. Solidarnost in boj za delavske pravice, čeprav v drugih časih in razmerah, pa sta aktualna tudi danes," trdi Semolič.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je položil cvetje ter prižgal sveče v spomin pred 92 leti ubitim dvanajstim moškim in deklici v železničarski stavki na Zaloški cesti v Ljubljani. Takratne vrednote so vredne pozornosti, ker se tudi danes marsikaj slabega vali na delavce in upokojence, je dejal za STA.

Kot je povedal Semolič, gre za dogodek, ki tragično zaznamuje prizadevanja delavcev za delavske pravice v tistem času. Solidarnost in boj za delavske pravice, čeprav v nekih drugih časih in razmerah, pa sta aktualna tudi danes, je poudaril Semolič. Slednji je položil cvetje in prižgal sveče skupaj s sekretarko Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije Cvetko Gliha.

Železničarji 15. aprila 1920 začeli stavko, ki je prerasla v vseslovensko
Namen spominskega dogodka je bil počastiti tragične dogodke, ki so se zgodili leta 1920. V takratni skupni državi Srbov, Hrvatov in Slovencev je namreč vlada z začasnim pravilnikom železničarjem odvzela osemurni delavnik, jim znižala plačo za več kot 40 odstotkov ter posegla v njihovo pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.

Slovenski železničarji so zato 15. aprila 1920 začeli stavko, ki je prerasla v vseslovensko. Na Zaloški cesti se je 24. aprila pred 92 leti zbralo približno 3.000 delavcev in ljudi, na katere pa so streljali žandarji in pri tem ubili petletno deklico ter dvanajst moških, okoli 64 ljudi pa je bilo ranjenih.