ponedeljek, 30. marec 2009

Miniaturna čudežna dežela






Dva Nemca sta se leta 2000 lotila nenavadnega projekta - odločila sta se postaviti največji model železnice na svetu, ki bo obsegal - ves svet.

Frederick in Gerrit Braun iz Hamburga sta do zdaj postavila malo manj kot deset kilometrov miniželezniških tirov, ki se raztezajo na 1.150 kvadratnih metrih, ob tirih pa se razprostirajo različne "države" oziroma njihove najpomembnejše znamenitosti.

Od Velikega kanjona do zasnežene Skandinavije
Brata sta tako ustvarila podobi gore Rushmore in Velikega kanjona, ki simbolizirata ZDA, pa model švicarskih Alp (z Matterhornom), zasnežene skandinavske pokrajine in fjorde (vključno z več kot en meter visoko ladjo križarko) in seveda utrinke iz njune rodne Nemčije.

Obiskovalci lahko tako občudujejo utrinke iz Hamburga vključno s prizori dogajanja v pristanišču, na gasilski postaji, na ulici rdečih luči in celo na gradu, v katerem je izbruhnil požar. Do leta 2014, ko naj bi bil projekt končan, nameravata postaviti še simbole Francije, Italije in Velike Britanije.

Ob železnici 160.000 drugih figur
41-letna brata sta v svojo "miniaturno čudežno deželo" (Miniatur Wunderland), kot sta jo poimenovala, do zdaj vložila že več kot 500.000 ur dela, porabila sta okoli 700 kilogramov umetne trave in štiri tone jekla.

Poleg tirov in več kot 700 miniaturnih vlakov oz. lokomotiv, ki vozijo po njih, železnico sestavlja še 10.000 vagonov ter 900 semaforjev in drugih naprav oziroma znakov za usmerjanje železniškega prometa. Ob tirih je postavljenih 2.800 stavb in 160.000 drugih figuric.

Čudežna dežela v malem je že zdaj tako velika, da imata dvojčka zaposlenih 160 ljudi, ki obiskovalcem razkazujejo

Foto; RTV SLO