sobota, 5. junij 2021

[PL-PKP IC] PKP Intercity kupuje 63 večsistemskih lokomotiv za min. 200 km / h

 PKP Intercity je objavil velik razpis za dobavo najmanj 63 električnih večsistemskih lokomotiv z možnostjo povečanja naročila za še 32 enot. Postopek poteka v obliki konkurenčnega dialoga. Proizvajalec bo moral pridobiti odobritev vozila v šestih državah.



Predmet pogodbe je dobava 63 večsistemskih električnih lokomotiv s hitrostjo najmanj 200 km / h, vključno z zagotavljanjem storitev vzdrževanja. Predvidena je bila tudi možnost v obliki možnosti povečanja naročila za največ dodatnih 32 lokomotiv. Naročnik podrobne specifikacije naročila še ni objavil.

- Začenjamo postopek enega največjih nakupov v zgodovini PKP Intercity. Sodobne in hitre lokomotive bodo omogočale hitrejša potovanja, kar bo pomembno vplivalo na nadaljnje povečanje števila potnikov. Naši načrti predvidevajo, da želimo do leta 2030 prepeljati 74 milijonov ljudi na leto in postati prva izbira za potnike ob potovanju na dolge razdalje. Nove lokomotive bodo električne, kar bo še en korak na naši poti k doseganju podnebne nevtralnosti - pravi Marek Chraniek, predsednik uprave PKP Intercity.

Postopek poteka v obliki konkurenčnega dialoga. Rok za oddajo prijav za sodelovanje je 1. julij. Predvidevalo se je, da bo pregled prijav za sodelovanje in povabila k sodelovanju v konkurenčnem dialogu potekal julija 2021. Dialog z izvajalci bo potekal od avgusta, razpisi pa bodo poslani konec oktobra. Rok za oddajo ponudb je predviden za november in december 2021, odločitev pa za februar 2022. Razpored je pogodbene narave.

Za pogodbo se lahko prijavijo osebe z ustreznimi izkušnjami. Podjetja, ki so v zadnjih petih letih zaključila dobavo (dobave) ali periodično popravilo ali periodično popravilo z modernizacijo (modernizacijo), najmanj 10 (deset) električnih železniških vozil in vsaj 15 služb za vzdrževanje železniških vozil z električno energijo pogon, vključno z vzdrževanjem na drugi ravni vzdrževanja, 10 vzdrževalnih storitev na tretji ravni vzdrževanja in najmanj pet vzdrževalnih storitev na vsaj četrti ravni vzdrževanja. Razpisna garancija za ponudnike je bila določena na 28,3 milijona PLN.
Cena na enoto dostave vozila bo določila izbiro ponudb. stopnja vzdrževalnih del, garancija vozila najmanj 36 mesecev. največje število dogodkov, ki povzročijo izgubo bistvenih operativnih lastnosti v ciklu 250 tisoč km na ravni največ treh, faktor tehnične razpoložljivosti na ravni najmanj 95%, faktor tehnične zanesljivosti na ravni najmanj 95%. Po navedbah PKP Intercity zaradi zapletenosti naročila v tej fazi postopka ni mogoče določiti pomena (uteži) meril za ocenjevanje ponudb

Pogodba bo z vzdrževanjem končana za 120 mesecev - pod pogojem, da se ta rok lahko spremeni med konkurenčnim dialogom. Naročnik lahko možnost uporabi le delno in postopoma. Okoliščine izvrševanja volilne pravice s strani naročnika bodo določene v dokumentaciji postopka po dialogu z izvajalci.

Nove večsistemske lokomotive se bodo lahko premikale po železniških progah z električno energijo različnih napetostnih vrednosti: 3kV DC, 15kV AC, 25kV AC. Proizvajalec bo moral pridobiti soglasje za uporabo vozil v šestih državah: na Poljskem, v Nemčiji, Avstriji, na Češkem, Slovaškem in Madžarskem. Vse lokomotive bodo opremljene s sistemom ETCS druge stopnje.

- Zmogljivosti večsistemskih lokomotiv bodo omogočale uporabo posodobljenih železniških prog in potnikom ponujale zelo privlačne čase potovanja, v prihodnosti pa bodo njihovi parametri omogočali učinkovito delovanje tudi na novih železniških progah. Vozila bodo služila tako na domačih kot mednarodnih linijah, kar nam bo omogočilo razširitev ponudbe tujih povezav - napoveduje Adam Laskowski, član uprave PKP Intercity.