sreda, 10. april 2024

[SIEMENS/GER] Prva uporaba Mireo Plus B v Nemčiji

 8. aprila 2024 so prvi štirje vlaki Mireo Plus B podjetja Siemens Mobility začeli redni potniški promet, kar je premiera v Nemčiji. Uradni začetek so proslavili z ekskluzivnim otvoritvenim izletom iz Offenburga v Oberkirch in nazaj, spremljal pa ga je Winfried Hermann, minister za promet zvezne dežele Baden-Württemberg, skupaj s številnimi povabljenimi gosti.



BEMU bodo sprva uporabljali na progah od Offenburga do Bad Griesbacha in od Offenburga do Hornberga. Zamenjajo dizelske vagone RegioShuttle RS1. Načrti zahtevajo postopno razširitev hibridnih storitev na druge proge v omrežju. V pripravah na uvedbo vlakov Siemens Mobility je bil vozni red omrežja prilagojen sredi decembra 2023. Od takrat vlaki v dolini Kinzig na primer vozijo naravnost od Offenburga prek Hausacha do Hornberga brez sprememb. In potniki, ki potujejo v Freudenstadt, morajo običajno prestopiti v Hausachu, saj lahko baterijski vlaki vozijo na postajo Freudenstadt po rednem voznem redu le, če je tam nameščena dodatna kretnica. 

Zaradi spremembe voznega reda decembra 2023 so bile storitve za potnike izboljšane z odpravo prejšnjih vrzeli v voznem redu. Vlaki zdaj vozijo najmanj eno uro na vseh progah od zgodnjega jutra do večera.

V prihodnosti, ko bodo Mireo BEMU delovali na celotnem omrežju in nadomestili RegioShuttle, bodo zmanjšali porabo dizla za okoli 1,8 milijona litrov na leto. Pri baterijskem delovanju in v realnih pogojih ima Mireo Plus B doseg do 120 km. Njegove baterije se lahko polnijo iz nadzemnega voda in z energijo iz EDB. Baterijski sistem, nameščen pod tlemi, vključuje dve baterijski posodi za litij-ionske baterije z dolgo življenjsko dobo. Vsaka enota ima 120 sedežev in je opremljena s sanitarijami, klimatsko napravo in prostornimi večnamenskimi prostori. 

Siemens Mobility je z zasnovo Mireo Plus B zmagal na razpisu za odprto tehnologijo Baden-Württemberga za omrežje 8. To je vodilo do tega, da je Državna agencija za tirna vozila (SFBW) Baden-Württemberga naročila 27 dvovagonskih BEMU Mireo Plus B. Siemens Mobility za SWEG jih bo približno 30 let servisiral in vzdrževal v novozgrajenem skladišču v Offenburgu, ki so ga odprli junija 2023 . Polnilno infrastrukturo za nove vlake je postavil SWEG Schienenwege GmbH na postajah Achern in Biberach (Baden). 

Po spremembi voznega reda sredi decembra 2023 omrežje 8 (»Ortenau«) vključuje naslednje proge: Offenburg - Hornberg/Freudenstadt; Offenburg - Bad Griesbach; Offenburg - Achern - Ottenhöfen; in Biberach (Baden) - Oberharmersbach-Riersbach. Poleg tega naj bi ponovno aktivirana proga Hermann Hesse med Calwom in Renningenom postala del omrežja od leta 2025. Vse skupaj Network 8 obravnava približno 2,5 milijona kilometrov vlaka na leto. Zvezna dežela Baden-Württemberg je upravljanje omrežja dodelila družbi SWEG do decembra 2038.