torek, 9. april 2024

[CZ-ČD] Predstavljen ČD ComfortJet

 9. aprila 2024 je potekal skupni dogodek ČD, Siemensa in Škode v Pragi hl. n. postaje, ki predstavlja novo nevlečno enoto (NMU) ComfortJet. Slednji je bil začasna osemvagonska kompozicija brez vagonske prikolice in vagon-restavracije. V tej konfiguraciji je odobren za delovanje pri največji hitrosti 200 km/h. Trenutno poteka postopek primopredaje, ki naj bi prinesel začetek prevoza potnikov aprila. Usposabljanje osebja ČD se je začelo marca .



Kasneje je predvidena uporaba prvih letal ComfortJet na izbranih storitvah na relaciji Praha – Bohumín in nato Bohumín – Praha – Františkovy Lázně. Konec poletja je načrtovana postopna uvedba ComfortJetov v omenjeni začasni konfiguraciji na vlake „Berliner“. Manjkajoči vagon restavracijo je treba zagotoviti v rake s priklopom ločenega vagon-restavracije. V tem letu je predvidena predaja osmih ComfortJetov ČD, vsi v konfiguraciji z osmimi vagoni.

NMU z devetimi vagoni s pogonsko prikolico in vagon-restavratorjem ter konstrukcijsko določeno hitrostjo 230 km/h nadaljuje testiranja v tem letu. Januarja sta bili na VUZ Velim prisotni že dve pogonski prikolici .