četrtek, 30. oktober 2014

[ SLO - SŽ ] Potnica na vlaku, ki se je iztiril: 'Pometalo nas je po vagonu'

Potniški vlak, ki je vozil na relaciji Semič - Črnomelj, je pri kraju Rožanec trčil v bager, ki je ob progi opravljal zemeljska dela. Pet potnikov, strojevodja in voznik bagra je lažje poškodovanih.

Novomeški policisti so bili ob 13.27 obveščeni o nesreči, v kateri sta bila udeležena potniški vlak, na katerem je bilo okoli 50 potnikov, in delovni stroj (bager).
Na kraj dogodka so bili takoj napoteni policisti, gasilci in reševalci. Potniški vlak je vozil na relaciji Semič - Črnomelj. Pri kraju Rožanec je vlak trčil v bager, ki je ob progi opravljal zemeljska dela.
Nihče od potnikov ni huje poškodovan, lažje poškodovane pa so oskrbeli reševalci, je sporočila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik.
Policisti na kraju nesreče nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem okoliščin nesreče. Več informacij bo znanih po zaključku preiskave, je še dodala.


Kaj je bager delal na progi?
S Slovenskih železnic so sporočili, da se je prvi del vlaka iztiril in se prevrnil na bok. Po prvih informacijah je lažje poškodovanih pet potnikov, strojevodja in voznik delovnega stroja.

Kot je v oddaji SVET povedal pomočnik direktorja Slovenskih železnic za infrastrukturo Matjaž Kranjc, je bilo med postajama Semič in Črnomelj uradno prijavljeno delovišče v skladu s predpisi, ki jih določa Zakon o varnosti o železniškem prometu. "Kot je znano, na železniškem omrežju gradimo GSM-R omrežje. Delavec, zunanji izvajalec, je ob progi polagal optični kabel, delavno mesto je bilo opremljeno s čuvajem. Kaj je bilo narobe, preiskujemo in bomo preiskovali še v naslednjih dneh," je še dodal.

Potnica: Pometalo nas je po vagonu
"Najprej smo slišali, kako je vlak trobil, občutek sem imela, da je na tirnicah kdo stal ali da je bila tam kakšna manjša zapreka. Potem pa smo treščili, udarec je bil silovit, pometalo nas je po vagonu. Kar naenkrat sem bila v zraku, prestavilo me je na drug sedež, imela sem srečo, da sem priletela k nekemu fantu, ki me je obdržal," je za oddajo SVET opisala potnica Petra Zupančič. Neko drugo potnico pa naj bi celo vrglo skozi okno.

BESEDA in FOTO ; 24UR-POP TV 



sreda, 29. oktober 2014

[ SLO - SŽ ] Potniški vlak na relaciji Semič - Črnomelj trčil v bager in se iztiril

Potniški vlak, ki je vozil na relaciji Semič - Črnomelj, je pri kraju Rožanec trčil v delovni stroj, ki je ob progi opravljal zemeljska dela. Po prvih informacijah nihče od potnikov ni huje poškodovan, lažje poškodovane pa so oskrbeli reševalci.

železniška nesreča

(Foto: PU Novo mesto)

Novomeški policisti so bili ob 13.27 obveščeni o nesreči, v kateri sta bila udeležena potniški vlak in delovni stroj (bager).
Na kraj dogodka so bili takoj napoteni policisti, gasilci in reševalci. Po prvih informacijah naj bi potniški vlak vozil na relaciji Semič - Črnomelj. Pri kraju Rožanec je vlak trčil v delovni stroj, ki je ob progi opravljal zemeljska dela.
Po prvih informacijah ni nihče od potnikov huje poškodovan. Lažje poškodovane potnike so oskrbeli reševalci, je sporočila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik.
Policisti na kraju nesreče nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem okoliščin nesreče. Več informacij bo znanih po zaključku preiskave, je še dodala.
železniška nesreča

(Foto: Aleksander Riznič, Radio 1)

ponedeljek, 27. oktober 2014

Galerija/Gallery; sejem za model vlak v Dunaju 2014 - 1.Del -

Nova fotoreportaža slika za sejem "Modell Bahn" v Dunaju 2014  (1.del)
















sobota, 25. oktober 2014

Galerija/Gallery; "The Red" >> BULLETIN << ; E.lok 1116.222

Nova fotoreportaža slika za "The Red" >> BULLETIN << , E.lok 1116.222 v Dunaju zahod postaje (Wien Westbahnohof) 24.Oct.2014









sreda, 22. oktober 2014

[ RUS - RŽD ] RZD ima dobavo prvih dveh 2ES5 lokomotiv

Transmashholding hčerinsko Novočerkassk Electric Locomotive rastlin (NEVZ) je podal prvi dve 2ES5 tovorne lokomotive ruskih železnic (RZD).


2ES5, imenovan Skit, je ruska prva voljo v družbi električna tovorna lokomotiva izkoristiti asinhronih vlečnih motorjev.

Leta 2011 je ruski železnic (RZD) dajo nalog za 1 milijardo € za 200 električnih lokomotiv za obratovanje po Sibiriji in Rusije, vzhodne regije na Bajkalsko-Amur na glavnih progah (BAM).

V poletnih mesecih, RZD prejel odobritev za delovanje 2ES5 v Rusiji.

NEVZ je proizvodnjo 2ES5 v Novočerkassk v partnerstvu z družbo Alstom. Vse 200 novih lokomotiv se pričakuje, da se dostavijo do leta 2020.

2ES5 ima sistem za avtomatsko obratovanje vlakov z GLONASS GPS navigacijske kontrole.

NEVZ je dejal nove lokomotive bo občutno zmanjšal čas mirovanja med dejavnosti popravil in vzdrževanja.

ponedeljek, 20. oktober 2014

[ SLO - SŽ ] Prvi železničar Dušan Mes, ambasador korporativne integritete

Predstavniki uglednih slovenskih gospodarskih družb so se 14. oktobra srečali naVrhu slovenskega gospodarstva, ki je potekal na Brdu pri Kranju. Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes in več drugih vodilnih slovenskih menedžerjev je s slavnostnim podpisom Slovenskih smernic korporativne integritete pristopilo v krog ambasadorjev korporativne integritete. Ambasadorji so s podpisom izpostavili velik pomen etike za uspeh podjetij in gospodarstva in se zavezali, da bodo dogovorjene smernice z energijo še naprej udejanjali v podjetjih, ki jih vodijo.
Dušan Mes, generalni direktor Slovenskih železnic je ob tem dejal: »Vedno, ko se odločam za sodelovanje s potencialnimi poslovnimi partnerji, poleg poslovnih in finančnih kazalcev, veliko pozornost namenim tudi moralnim temeljem iz katerih podjetje izhaja. Ustvarjati dobre poslovne rezultate je dolgoročen proces in popolnoma jasno je, da se neetično poslovanje na dolgi rok ne obnese, se ga kmalu razkrinka in škodi vsem podjetjem v poslovni verigi. Slovenske železnice s svojo ekipo vodimo na transparenten način, popolnoma v skladu z zakonodajo in močno notranjo etiko, ki se je razvijala stoletja dolgo. Širjenje poslovnih praks, ki temeljijo na pravični delovni etiki in trdem delu, je pomembna naloga vseh vodilnih gospodarstvenikov.«
Slovenske železnice med najuglednejšimi podpisniki
Smernice je podpisalo 28 gospodarskih družb: Gorenje, Nova Ljubljanska banka, Lek, Zavarovalnica Triglav, Petrol, Telekom Slovenije, Slovenske železnice, Intereuropa, Kolektor Group, SKB, Domel Holding, Siemens, Pozavarovalnice Sava, Zavarovalnica Maribor, Luka Koper, ELES, Studio Moderna, RIKO, PricewaterhouseCoopers, Trimo, SID Banka, Elektro Maribor, BTC, InterEnergo, Steklarna Hrastnik, Vzajemna, Elektro Gorenjska in Actual I.T.
Slovenske smernice korporativne integritete
Smernice so sestavili in februarja letos predstavili predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Združenja Manager, Združenja nadzornikov Slovenije in Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. Delovna skupina, ki jo je sestavljalo 14 članov iz vseh štirih organizacij, je z delom začela že junija lani. Častno pokroviteljstvo nad pobudo pa je prevzel predsednik države Borut Pahor.
S podpisom smernic korporativne integritete so se podjetja zavezala k spoštovanju in krepitvi korporativne integritete pri svojem poslovanju ter k širjenju zavedanja o pomenu poslovanja v skladu z zakonodajo in etičnimi standardi kot enega izmed temeljnih načel družbeno odgovornega delovanja v gospodarstvu.

sobota, 18. oktober 2014

[ D - DB ] V Deutsche Bahn AG jutri zjutraj začetek nove stavke

Čas; 18. okt. 2014 - 20. okt. 2014
Zaradi napovedane stavke strojevodij na nemških železnicah - DB (predvidoma se bo začela ob 02.00 v soboto ponoči in trajala do 04.00 ure v ponedeljek) je pričakovati številne odpovedi vlakov prevoznika DB oziroma ovire v potniškem prometu v Nemčiji in v mednarodnem prometu. V mednarodnem železniškem prometu iz Slovenije proti Nemčiji bo na podlagi sporočila avstrijskih železnic - ÖBB in po sezamu vlakov, v času stavke na nemških železnicah, vozil en dnevni vlak proti Münchnu, odhod iz Ljubljane bo ob 15.25, ki bo imel v Beljaku zagotovljeno povezavo naprej proti Münchnu. Po zagotovilih pristojnih na ÖBB pa bo vozil tudi nočni vlak 498/499 »Lisinski« v obeh smereh, vendar je pričakovati zamude. Vseeno potnikom priporočamo, da se o najnovejših podrobnostih o vožnji posameznih vlakov v času stavke v Nemčiji , informirajo na prodajnih mestih Slovenskih železnic. Potnike prosimo za razumevanje.

četrtek, 16. oktober 2014

Galerija/Gallery; Remont, delo na progi "Pragersko-Sl. Bistrica" in IC 503 "Pohorje"

Nova fotoreportaža slika za Delo na progi (Pragersko-Sl.Bistrica) in ostalo InterCity 503 "Pohorje" , E.lok 363.015













ABlm 50 79 31-00 005-7 je vagon letos bo zadnji do 30.12.2014 (že podaljše +12 mesec), potem ne več  revizija .

sreda, 15. oktober 2014

[ D - DB ] Nemški strojevodje bodo znova stavkali

Nemški strojevodje zahtevajo pet odstotkov višje plače in za dve uri krajši tedenski delovnik. Ker jih nihče ne usliši, so za danes napovedali stavko, ki naj bi trajala 14 ur. Zajela naj bi tako tovorni kot potniški promet, tako med mesti, kot v mestih.

Sindikat nemških strojevodij GDL, ki zahteva višje plače in krajši delovnik, je za danes napovedal novo stavko, ker ni dobil nove ponudbe s strani Deutsche Bahn.
Stavka se bo začela ob 14. uri, trajala pa naj bi 14 ur. Potniki v nemškem železniškem prometu morajo tako v tem času računati na težave.
Stavka bo zajela tako tovorni kot potniški promet, tako med mesti, kot v mestih. Pričakovati je odpovedi vlakov in dolge zamude, težave v železniškem prometu pa se bodo najverjetneje nadaljevale tudi po tem, ko se bo stavka v četrtek ob 4. uri zjutraj končala.


Strojevodje med drugim zahtevajo pet odstotkov višje plače in za dve uri krajši tedenski delovnik. Pogajanja pa so bila doslej neuspešna iz drugega razloga: GDL želi zastopati tudi presežne delavce, ki jih bodo nemške železnice odpustile. Pri tem tekmuje z večjim sindikatom EVG.
V Deutsche Bahn so vnovično stavko že označili za nerazumljivo, češ da bi se morali pogajati, ne pa stavkati.

torek, 14. oktober 2014

[ SLO - SŽ ] Ponovno vlaka med Ljubljano in Koprom

Na progi Ljubljana - Koper - Ljubljana namesto nadomestnih avtobusnih prevozov vnovič vozita vlaka: vlak št. 2752 iz Ljubljane odpelje ob 15.40 in prispe v Koper ob 18.13 minut, ter vlak št. 508, ki iz Kopra odpelje ob 5.25 in prispe v Ljubljano ob 7.51. uri.


ponedeljek, 13. oktober 2014

Galerija/Gallery ; Wiener Linien Tramwaytag 2014 - HW Simmering in MeTrans 761.006

Nova fotoreportaža slika za Wiener Linien Tramwaytag 2014 (Foto, Elias R. - Vienna)







--------------------------------------------------------------------------------------------
Fotoreportaža slika za MeTrans v Mariboru 12.Okt.2014