torek, 29. november 2011

Novosti in spremembe v novem voznem redu




V nedeljo, 11. decembra, začnejo veljati novi vozni redi 2011/2012 in bodo veljali do 8. decembra prihodnje leto. Novi vozni redi prinašajo kar nekaj sprememb, ki si jih lahko na kratko ogledate spodaj. Relacijske vozne rede si že lahko ogledate na naši strani, vozni redi za tujino pa bodo na spletni strani objavljeni v petek, 2. decembra, že zdaj pa si jih lahko ogledate v iskalniku voznega reda.

Mednarodni potniški promet

Italija

Največje spremembe so z novim voznim redom nastale v prometu z Italijo. 11. decembra preneha voziti še edini vlak, ki povezuje Budimpešto prek Zagreba in Ljubljane z Benetkami. Po novem bo mogoče do Benetk potovati po dveh različnih poteh:

  • prek avstrijskega Beljaka (Villacha), z vlakom MV 314, ki odpelje iz Ljubljane ob 7.28, v Beljaku boste prestopili na IC Bus, ki vas bo ob 14.25 pripeljal v Benetke. Na IC Busu so obvezne rezervacije;
  • do Benetk lahko potujete tudi prek Kopra in Sežane. V Kopru oziroma Sežani prestopite na avtobus v Trst, ki odpelje s koprske železniške postaje, oziroma iz Sežane. Vožnja do Trsta iz navedenih postaj traja približno 30. minut Od Trsta naprej pa lahko potujete s številnimi vlaki do Benetk, Rima …

Avstrija

Do Dunaja boste lahko poleg z vlakoma EC Emona oziroma EC Croatia potovali tudi z vlakom ICS 18, ki bo svojo vožnjo podaljšal do postaje Špilje (Spielfeld-Straß), od koder boste lahko z različnimi vlaki potovali do avstrijskih mest.

Ukinjeni so vsi vlaki, ki so vozili med Mariborom in Gradcem oziroma Dunajem (250, 251, 252, 255, 256, 257, 258, 259).

Do 9. junija 2012 bodo zaradi gradbenih del na postaji Villach Hbf vsi vlaki ustavljali na postaji Villach Wbf.

Češka

Vozovnica Praga Special bo stala 39 evrov in bo veljala za potovanje z dnevnima vlakoma št. 212 in št. 213, ki vozita med Ljubljano in Münchnom s prestopanjem v Salzburgu in Linzu (vlak 212/112 (Ljubljana-Salzburg) - vlak 163 (Salzburg-Linz) – vlak 200 (Linz-Praga); v smeri Praga-Ljubljana pa z vlaki 201 (Praga-Linz) – 548 (Linz-Salzburg) in 113/213 (Salzburg-Ljubljana). Če bo imel kateri od vlakov zamudo, lahko po novem s to vozovnico pot nadaljujete z naslednjim vlakom.

Ponudba City Star v novem voznem redu nima več omejitve, da se je treba vračati na nedeljo, odslej se lahko vračate kateri koli dan.

Nemčija

Vlak EuroCity Mimara bo vozil le do Frankfurta, in ne več do Siegna.

Ugodna ponudba City Star tudi v Nemčiji ne bo imela omejitev potovanj ob vrnitvi, kar pomeni, da se boste lahko vračali kateri koli dan.

Madžarska

Ukinjen je vlak EN 440/441 Venezia, ki je vozil med Budimpešto, Zagrebom, Ljubljano in Benetkami. Z Madžarsko bo ostala povezava z vlakom IC Citadella, ki iz Ljubljane odpelje ob 8.50.

Poleg vlaka IC Citadella bo v poletni sezoni med Mariborom in Budimpešto vozil vlak IC Istria. In sicer bo iz Maribora proti Budimpešti vozil ob četrtkih in nedeljah, od 24. junija do 27. avgusta; med Budimpešto in Mariborom pa ob sredah in sobotah, od 23. junija do 27. avgusta. Vlak bo ustavljal na postaji Budapest Keletti.

Ponudba Budapest Special, ki velja za vlak IC Citadella, se bo podražila z 29 na 39 evrov za enosmerno vozovnico in za povratno z 39 na 49 evrov. Na vlaku IC Citadella bo od 7. aprila do 29. septembra mogoče prevažati tudi kolesa.

ponedeljek, 28. november 2011

Na železniški progi našli truplo 61-letne ženske


Kranjski policisti so bili danes zgodaj zjutraj obveščeni, da na železniški progi pri Lescah leži truplo. Policisti so na kraju ugotovili, da je iz do sedaj še neznanega vzroka na železniških tirih umrla 61-letna ženska. Da bi ugotovili vzrok smrt, policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil, so sporočili iz Policijske uprave (PU) Kranj.

sreda, 23. november 2011

Galerija; Hrvatske Željeznice ZAGREB











Nova fotoreportaža slika vlaka v Zagrebu (Hrvaške Železnice HŽ)

ponedeljek, 21. november 2011

Zagorel tovornjak vlak



Ob 2.55 so poklicni gasilci JZZPR MB posredovali na območju železniške postaje Maribor-Tezno, kjer je na vlakovni kompoziciji zagorelo tovorno vozilo, ki je prevažalo tkanino za avtomobilske sedeže. Nekaj kasneje so bili na kraj napoteni še gasilci PGD Razvanje, Pobrežje , Radvanje in Brezje, saj je obstajala nevarnost, da bi se požar razširil. Ob 3.30 so uspeli požar lokalizirati in okoli 6. ure tudi pogasili. Ogenj je v celoti uničil tovorno vozilo s tovorom vred, poškodoval potniški vagon in tovorni vagon v sestavu kompozicije, zaradi vročina pa so se pretrgali električni vodniki nad železniško progo. Zgorelo je tudi približno 800 litrov goriva v rezervoarju tovornega vozila. Materialna škoda še ni ocenjena, je pa po prvih podatkih precejšnja.

foto; pabblo

petek, 18. november 2011

modelarskega sejma na Dunaju - 29.Okt.2011 (6.del)











Nova fotoreportaža slika za sejma na dunaju in zadnji del.

četrtek, 17. november 2011

GALERIJA; 34. Boljši sejem modelne železnice









Nova fotoreportaža za Boljši sejem modelne železnice v DOMAŽLE ( 12.Nov.2011)

sreda, 16. november 2011

modelarskega sejma na Dunaju - 29.Okt.2011 (5.del)











Nova fotoreportaža slika za Sejma na Dunaju , v Petek bo 6.del in zadnji!

p.s. v Četrtek bo novo sika za 34. Bolšji sejem modelne železnice.

torek, 15. november 2011

Bo nova uprava rešila Slovenske železnice?

Nova uprava Slovenskih železnic danes začenja svoj mandat. Vodenje družbe po ponedeljkovi potrditvi uprave na nadzornem svetu tako prevzema Igor Blejec, v upravi pa se mu bodo pridružili Dušan Mes, Marjan Zaletelj in Albert Pavlič



Bo nova uprava rešila Slovenske železnice?
Nova uprava Slovenskih železnic danes začenja svoj mandat. Vodenje družbe po ponedeljkovi potrditvi uprave na nadzornem svetu tako prevzema Igor Blejec, v upravi pa se mu bodo pridružili Dušan Mes, Marjan Zaletelj in Albert Pavlič.

Nadzorni svet Slovenskih železnic je Blejca za generalnega direktorja družbe imenoval že pred časom, nato pa je Blejec kot mandatar nadzornemu svetu predlagal še dva člana uprave (Mesa in Zaletelja), medtem ko je svet delavcev za svojega predstavnika v upravi imenoval Pavliča.

Pavliču mandat delavskega direktorja sicer poteče 1. decembra, svet delavcev pa bo do takrat zaključil vse postopke in ponovno podal predlog za imenovanje delavskega direktorja. Pričakovati je, da bo na ta položaj znova imenovan Pavlič.

Kot ocenjuje Blejec, je to poslovodstvo dobro in bo zmoglo uresničiti vse zadane naloge in cilje v zvezi s strategijo, ki predvideva ukrepe v smeri sanacije in prestrukturiranja Slovenskih železnic. "Sedaj je čas za akcijo in ukrepanje," je v ponedeljek poudaril Blejec.

Čeprav so železnice lani izboljšale poslovanje, pozitivni trendi pa so se nadaljevali tudi letos, novega vodstva družbe ne čaka lahko delo. Napovedi prihodkovnih gibanj so namreč slabše od pričakovanih, zaskrbljujoče pa so zlasti razmere pri tovornem prometu.

ponedeljek, 14. november 2011

modelarskega sejma na Dunaju - 29.Okt.2011 (4.del)











Nova fotoreportaža slika za modelarskega sejma na dunaju.
v sredo bo 5.del slika !